Reacţia opoziţiei la anunţul retragerii lui Ponta din politică după prezidenţiale

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

Anunţul făcut pe Facebook de premierul Victor Ponta că se va retrage din politică după ce PSD va câştiga alegerile prezidenţiale din luna noiembrie a stârnit o serie de declaraţii din partea membrilor opoziţiei.

Premierul Victor Ponta anunţa cu puţin timp în urmă:

„Cred că acest an este cel mai greu dintre toţi anii de până acum (plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri) - dar şi miza sa este enormă! Trebuie să punem capat tranziţiei de la societatea comunistă (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o ţară europeană, cu oameni mai liniştiţi şi mai demni, guvernaţi de valori şi obiective comune, nu de frică de mascaţi şi de linşajul public din partea unor jurnalişti fascisto-comunistoizi!

În noiembrie, după ce câştigăm această ultimă şi vitală bătălie, mă voi putea declara mulţumit de ce am realizat! Şi atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani NU l-am dat familiei şi celorlalte părţi bune şi frumoase din viaţa mea”.

Preşedintele Forţei Civice Mihai Răzvan Ungureanu: „Aud că ‎Ponta‬ se retrage după prezidenţiale ca să se dedice familiei şi altor activităţi dragi sieşi. Oare vrea înapoi la catedra? Aoleu!”

Preşedintele PDL Vasile Blaga: „Domnul Ponta - nu ştiu câtă bază poţi să pui pe declaraţiile lui, că omul asta minte cum respiră. Ne apucă plânsul când auzim că vrea să se lase de politică la finele acestui an. Oricum se va lăsa pentru că, pe de-o parte, îl presează ai lui să candideze şi ştie precis că va pierde alegerile, care vor fi câştigate de un om al dreptei. El ştie că-i va fi foarte greu, imposibil să câştige Preşedinţia şi exact cum a procedat el cu liberalii, pe care i-a aruncat ca pe o măsea stricată când nu a mai avut nevoie de ei, tot aşa vor proceda şi ai lui cu el.

Ceea ce este cu adevărat deranjant este altceva, adevăratul mesaj pe care-l transmite: lipsa totală de respect pentru instituţiile statului şi independenţa justiţiei. Îl doare că, de zece ani, s-au făcut paşi importanţi în această direcţie”.

Prezidenţiabilul PDL Cătălin Predoiu: „Victor Ponta spune că se retrage. Dar e greu de crezut un om care a minţit atât de mult. Probabil face un joc psihologic pentru a-şi pregăti candidatura la prezidenţiale. Ar fi tipic, nu poate face ceva fără înşelătorie şi păcăleală. Dacă e aşa, abia aştept să-l întâlnesc în confruntare”.

Deputatul PMP Elena Udrea: „La masa de prânz, în sediul de campanie, cu tinerii PMP: fasole bătută şi mâncare de mazăre, din produse româneşti. I-am întrebat ce părere au de anunţul lui Victor Ponta că se va retrage din politică după alegerile din noiembrie anul acesta. Mi-au răspuns că nu îl cred şi că, din păcate, cei ca Victor Ponta au compromis ideea şi speranţa tinerilor în politică şi i-au făcut pe mulţi dintre ei să nu îşi dorească să devină politicieni”.

Europarlamentarul Cristian Preda: „Un sfat pentru V.V. Ponta: Daciana poate părăsi lista PSD chiar acum! Premierul a scris pe Facebook, lângă o poză cu conducătorul doctoratului său plagiat (Adrian Năstase - n.r.), că s-a săturat de „linşajul unor jurnalişti fascisto-comunistoizi” (îi va abandona oare pe Gâdea, Ciuvică & Badea?), că nu-i place arestarea baronilor PSD (asta nu e ceva nou!) şi că ar vrea să petreacă mai mult timp cu familia „în ţara în care o să trăim tot timpul cu bune şi cu rele”.

Dottore a sugerat că ar face asta după ce se termină prezidenţialele, lăsând locul la multe speculaţii, inclusiv despre o posibilă candidatură la prezidenţiale. Sfatul meu dezinteresat către V.V. Ponta e următorul: nu trebuie să aşteptaţi până în noiembrie! Daciana se poate retrage de pe lista PSD pentru europene chiar acum, scăpând de naveta la Strasbourg şi Bruxelles. La o zi după asta, puteţi demisiona şi dvs.! Ar fi o mare uşurare pentru ţară, fiindcă, de la 1862 încoace, nu am avut un premier care să fi pierdut în doi ani atâţia miniştri şi nici atâta corupţie legată de o majoritate!”

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi: Nu înţeleg de ce această nouă minciună a lui Ponta a trezit atâtea emoţii. Nu declara acum doi ani, pentru "El Pais", că demisionează dacă i se confirmă plagiatul? Şi nu ne-a ţinut de atunci încoace tot într-o minciună?”

Deputatul PMP Florin Secară: „Baronii PSD l-au împins pe Victor Ponta peste balustradă. Anunţându-şi retragerea din politică după prezidenţiale, Victor Ponta se comportă ca un om disperat, care îşi joacă ultima carte. Victor Ponta este în cădere liberă de la etajul 100, iar astăzi, la etajul 49, a spus o rugăcine pentru baronii PSD, în speranţa că aceştia vor întinde o plasă şi nu îl vor lăsa să se zdrobească politic de pământ.

Victor Ponta, care nu a reuşit ca premier să îi protejeze pe baroni în faţa braţului lung al justiţiei, le-a promis acestora că îi va salva după ce se va instala, la sfârşitul acestui an, în fotoliul de preşedinte al României. Înscrierea lui Ponta în cursa prezienţială arată că baronii roşii l-au împins deja pe acesta peste balustradă”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Cristina Pocora: „După celebrul episod „Adio, ‪‎PDL‬! Eu plec pe mare!” de la perdeluţă, cu Traian Băsescu, asistăm astăzi la o nouă ecranizare a momentului prin „Adio, ‪‎PSD‬! Eu plec acasă la Daciana!, varianta facebook, cu Victor ‪‎Ponta‬. Eu consider că este un joc de imagine. Probabil, consilierii lui Victor Ponta urmăresc să impresioneze mulţimile cu acest discurs patetico-lacrimogen.

Ştie că va pierde alegerile prezidenţiale şi, în situaţia aceasta, va pleca acasă trimis repede de partid. Aşa că încearcă un joc de imagine şi anunţă el, încă de acum, că se va retrage, va pleca acasă, după prezidenţiale. Mesajul lui Victor Ponta de astăzi spune foarte clar - premierului îi este realmente frică să candideze împotriva lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale din acest an. El vrea să fugă de această răspundere pe care partidul său vrea să i-o încredinţeze. Faptul că „bate toba” unei retrageri după prezidenţiale poate ascunde şi un şantaj la adresa propriului partid.

Victor Ponta ştie că nu are altă opţiune decât să devină candidatul baronilor la alegerile prezidenţiale şi, dintr-un preşedinte-marionetă de partid, să devină un candidat-marionetă fără nicio şansă. Are vii în minte modelele lui Năstase şi Geoană şi niciunul nu a ajuns bine după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, prin urmare Victor Ponta încearcă să anticipeze, să obţină garanţii de la partid că va avea o soartă mai blândă după ce va pierde confruntarea din turul al doilea pentru prezidenţiale.

Pe de altă parte, cât de penibil poate fi un politician care la 42 de ani se gândeşte să predea ştafeta unora mai tineri? Mă gândesc că până şi Ion Iliescu e mai „verde” decât prea devreme decrepitul Ponta! Dacă vrei să te retragi la 40 de ani din politică, atunci când chiar eşti în deplinătatea puterilor, de ce te-ai mai apucat de acest domeniu? De ce ai mai amăgit aiurea românii cu promisiunile tale? Sau dl Ponta, gândindu-se doar la propria persoană, şi-a umplut deja sacul alături de prietenul Ghiţă şi şi-a asigurat un trai îndestulător pentru tot restul vieţii?

Să ne mai aducem aminte că Victor Ponta de abia a ieşit din Tineretul Social Democrat? Sau că încă i se mai spune “cârlanul”? De unde, dintr-o dată, atâta epuizare, atâta oboseală, atâta lehamite?

Poate toate astea ascund adevăratul motiv al gândurilor de retragere ale dlui Ponta: frica, frica viscerală de a candida la prezidenţiale!
Opinia mea este că dl.Ponta ar avea o soluţie mai bună la îndemână şi chiar ar stârni lacrimile românilor, dar cele de bucurie: ar putea să plece acum, să demisioneze!

Noi am cerut această demisie încă din momentul în care premierul a distrus, prin lipsa sa de maturitate politică şi viziune, cea mai votată alianţă politică din ultimii 25 de ani.Dacă într-adevăr vrea să facă un bine României, să plece acasă acum!”