Antonescu: Protestele din Ucraina reprezintă o îngrijorare pentru România

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi seară la Realitatea TV că niciun eveniment politic nu a fost mai îngrijorător pentru România decât ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

"Eu cred că de la războaiele din fosta Iugoslavie din anii '90 niciun eveniment politic nu a fost mai îngrijorător pentru România decât ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. E vorba şi de mizele uriaşe, de amplitudinea acestui conflict şi de dificultatea de a se întrevede soluţii din afară. Eu cred că o rezolvare din afară a conflictului este greu de imaginat şi probabil chiar deloc de dorit, aici nu mai avem de-a face cu o miză moderată, cu o miză simbolică, avem de-a face cu o ţară foarte mare în care un număr semnificativ de cetăţeni ai ţării doreşte să o ia înspre Vest şi o ţară care pentru una din marile puteri ale lumii, Rusia, este o zonă de influenţă vitală", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a declarat joi seară că protestele din Ucraina reprezintă o îngrijorare pentru România, în condiţiile în care Uniunea Europeană are o capacitate redusă de a preveni, de a interveni, de a juca un rol mai important în acest tip de conflicte.

Preşedintele Senatului a avut, joi, o întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, în care cei doi au discutat despre situaţia guvernamentală a USL, parteneriatul cu Statele Unite şi situaţia din Ucraina. După întâlnire, Antonescu a declarat că în timpul discuţiei i s-a confirmat o idee mai veche, respectiv rolul foarte important pe care România ar putea să-l joace din poziţia sa de ţară de graniţă NATO în această zonă a lumii.

Reamintim că preşedintele PNL, a făcut miercuri un apel la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să pună capăt imediat violenţelor sângeroase din capitala Kiev.

"Îmi exprim profunda îngrijorare faţă de pierderile de vieţi omeneşti şi de luptele sângeroase care au loc în capitala Ucrainei între protestatarii pro-europeni şi forţele de ordine (...) În numele Senatului României, fac un apel la preşedintele Viktor Ianukovici pentru încetarea imediată a reprimării sângeroase a manifestanţilor. Violenţa generează şi mai multă violenţă, iar escaladarea conflictelor nu poate fi calea către rezolvarea crizei politice din Ucraina", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a catalogat violenţele drept "reprobabile şi condamnabile indiferent de cine le provoacă", adăugând că autorităţile de la Kiev "au o responsabilitate suplimentară în a identifica acele soluţii care se impun pentru detensionarea situaţiei".

"Forţele de ordine trebuie să acţioneze respectând drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare şi de a manifesta paşnic. Într-o societate democratică, poporul are dreptul de a-şi alege şi construi propriul destin, care nu poate fi confiscat de interesele unor lideri politici (...) Reprezentanţii demonstranţilor, opoziţia şi autorităţile de la Kiev au obligaţia de a se aşeza la masa dialogului pentru a găsi rapid o soluţie paşnică care să conducă la reconciliere", a mai spus Crin Antonescu.

Ciocnirile sălbatice dintre poliţie şi protestatari au spulberat joi scurtul armistiţiu din capitala asediată a Ucrainei, făcând cel puţin 44 de victime. S-a raportat că lunetişti guvernamentali ar fi deschis focul asupra protestatarilor din Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne