Antonescu: Nu suntem de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu. Ponta nu ne-a consultat

Liderul liberal Crin Antonescu a comentat miercuri decizia premierului Victor Ponta de a o propune pe Codruţa Kovesi pentru postul de şefă a DNA, deşi liberalii s-au pronunţat în repetate rânduri împotriva acestei desemnări.
Crin Antonescu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
03.04.2013

Liderul liberal Crin Antonescu a comentat miercuri decizia premierului Victor Ponta de a o propune pe Codruţa Kovesi pentru postul de şefă a DNA, deşi liberalii s-au pronunţat în repetate rânduri împotriva acestui demers. Antonescu a explicat şi ce se va întâmpla cu USL, având în vedere că premierul nu s-a consultat cu liberalii când s-a decis să o propună pe Kovesi, ci doar i-a înştiinţat despre decizia lui.

Principalele declaraţii ale liderului PNL:

- În chestiunea propunerilor pe care ministrul interimar al Justiţiei urma să le facă şi le-a făcut către preşedintele României, conform Constituţiei, noi ne-am precizat punctul de vedere: nu suntem parte şi nu suntem de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu prin care să se împartă aceste poziţii. Nu suntem de acord, nu avem cum, cu propunerea lui Kovesi, conducător vreme de şase ani a Parchetului General în ceea ce am numit regimul Băsescu. Această decizie luată de premier este una pe care domnia sa a luat-o, asupra căreia pentru prima dată de la înfiinţarea USL nu ne-am consultat, ci mi-a adus-o la cunoştinţă, doar am luat act, şi asupra căreia, tot pentru prima dată de la creea USL ne despărţim fundamental. Asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei.

- Monei Pivniceru nu i-am cerut, sugerat altceva niciodată, decât cu procedurile recomandate de Bruxelles sau fără, indiferent cum, să facă propuneri cu oameni pregătiţi, calificaţi, independenţi politic. Astăzi nu dorim altceva, nu putem accepta, nu putem fi parte a unui troc politic în care procurorii se împart şi preşedintele impune din nou un om al său.

- Sunt două căi: calea unei preoceduri transparente: ministrul să propună, CSM să avizeze, preşedintele să numească, de cealaltă parte avem o înţelegere politică între Ponta şi preşedintele Băsescu. Între cele două căi nu avem niciun fel de ezitare, evident că prima, deşi mai complicată e de preferat celei de a doua. Ministrul Justiţiei putea, luând în vedere toate criteriile, putea să facă direct propuneri. Dar în baza acelor criterii, şi nu în baza unei înţelegeri politice. În niciun caz nu susţinem înţelegerea politică, compromisul politic cu Traian Băsescu, care nu are cum să fie un compromis pentru România, pentru că nu ne-a explicat nimeni, nici premierul care a lansat formula, ce câştigă România, dacă într-o zi Ponta şi Băsescu se înţeleg pe nişte procurori.

- Constatăm că ceea ce se sugera a fi presiunea europeană nu concordă, CE neschimbându-şi poziţia. Un compromis pentru România nu se poate face decât atunci când aduci la cunoştinţa cetăţenilor, Parlamentului, de ce acel compromis, care sunt rezultatele lui. Un compromis Ponta- Băsescu în această privinţă nu are nimic de-a face cu România.

- Am construit eu cu Ponta USL, pe încredere, pe hotărâre, consecvenţă, loialitate. Puţini oameni cred, inclusiv din PSD, au făcut mai mult ca Ponta să fie premier. Cred şi acum că am făcut alegerea bună. Sunt şi acum hotărât să-l susţin până la capătul acestui ciclu electoral pe Ponta în această postură pentru ca angajamentele noastre electorale să se împlinească.

- Unii cred că poziţia mea sau a PNL în raporturile din interiorul coaliţiei sunt influenţate de faptul că există obiectivul prezidenţialelor, de faptul că avem interesul ca USL să rămână unită, să îşi sprijine candidatul prezidenţial. Fără îndoială avem acest interes. E un angajament luat faţă de cetăţeni.

- Fără îndoială că în calitate de candidat, am nevoie de sprijinul PSD, lui Ponta, preţuiesc cum se cuvine şi sprijinul PSD şi pe al lui Ponta. Dar două lucruri să fie clare: preşedintele României e decis de către cetăţenii acestei ţări, indiferent că sunt în USL sau nu. Candidez la Preşedinţie, dar candidez pentru România, nu pentru un partid sau altul, nu pentru o persoană. Dacă voi candida, nu voi candida pentru scopul în sine de a fi preşedinte, ci de a merge într-o direcţie pe care o vor cetăţenii. Nu sunt nici eu, nici PNL dispuşi la compromisuri care să ne abată de la acest angajament major. Niciodată nu voi ezita să mă lipsesc de sprijinul cuiva, chiar important, dacă îmi cere lucruri pe care le consider inacceptabile.

- Există toate şansele ca USL să meargă mai departe, să câştige Preşedinţia României la anul.

- La ora 17.00 avem şedinţa BPN al PNL şi avem tema Ministerului Justiţiei. PNL este în continuare dispus să-şi asume responsabilitatea ministerului, cu un ministru care să rezolve cele mai presante probleme din acest domeniu, de la propunerea de procurori şefi până la mecanismele MCV, dar în baza standardelor, criteriilor, pe care corpul magistraţilor din România le solicită şi CE le confirmă şi pe care noi le-am angajat faţă de cetăţeni.

- Văd colaborarea cu Ponta şi PSD în baza documentelor politice ce stau la baza USL, toate acestea consfinţite prin angajamentul public şi votul dat de cetăţeni.

Declaraţiile lui Antonescu vin după ce miercuri dimineaţă Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a trimis la CSM lista cu propunerile de procurori, printre care şi Codruţa Kovesi pentru şefia DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor