Antonescu îşi ameninţă fostul aliat cu moţiunea de cenzură

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că formaţiunea pe care o reprezintă nu este de acord cu aplicarea controversatei accize la carburanţi dacă sumele încasate din această taxă nu vor fi direcţionate la CAS sau la construcţia de autostrăzi, adăugând că acest lucru poate atrage o posibilă moţiune de cenzură.

Liderul liberalilor a amintit că PNL a susţinut anterior această acciză suplimentară la carburanţi prin ministrul său de Finanţe, dar a subliniat că liberalii voiau ca banii încasaţi să fie direcţionaţi fie spre reducerea CAS cu 5%, fie spre "un fond special destinat investiţiilor din infrastructura mare cu precădere construcţiei de autostrăzi".

„Aceasta a fost decizia asumată de către ministrul Finanţelor de atunci, aceasta a fost decizia asumată de membrii Guvernului, aceasta a fost decizia asumată de PNL. În acest moment, în care încep să apară neclarităţi, neconcordanţe, contradicţii flagrante între primul-ministru şi actualul său ministru de Finanţe, în acest moment în care unul nu ne mai spune nimic, nici că se duc aceşti bani în infrastructură, autostrăzi, nici că se bagă în oala cea mare a Guvernului, în care ministrul Finanţelor ne spune clar că trebuie introdusă acciza că altfel nu sunt bani de pensii şi salarii, deci înţelegem că nici nu mai poate fi vorba de bani de autostrăzi, evident că noi luăm distanţa necesară şi facem aceste precizări pentru a arăta că, în condiţiile în care acciza avea o destinaţie precisă şi oficială, noi continuam să o acceptăm, să o susţinem în continuare”, a precizat Crin Antonescu.

Însă în condiţiile în care banii nu sunt destinaţi acestui obiectiv, respectiv construcţiei de autostrăzi sau reducerea CAS, şi sunt „destinaţi acelui loc general din care, de fapt, prioritatea rezultă a fi întotdeauna clientela politică”, Antonescu a subliniat că este „evident că nu mai suntem de acord cu acest lucru şi nu mai susţinem această măsură a Guvernului”.

„Atenţie încă o dată! Acciză pentru autostrăzi, da, sau varianta acciză împreună cu reducerea CAS-ului la angajator, da, acciză pentru a spori bugetul nediferenţiat în care alocă dânşii după aceea cum şi mai ales cui vor, nu”, a adăugat acesta.

Întrebat prin ce demers ar putea opri acciza de 7 eurocenţi pe carburanţi, Antonescu a replicat: „În diferite forme, inclusiv cea mai puternică reacţie ar putea fi o moţiune de cenzură”.

Însă, în ceea ce priveşte o posibilă moţiune de cenzură, liderul liberal a afirmat că aceasta va fi luată în discuţie după 1 aprilie, când „vom vedea dacă intră sau nu în vigoare această măsură guvernamentală”, adăugând că nu el personal poate să ia această decizie.

„O să vedem dacă nu depunem, eu nu am spus nici că depunem, nici că nu depunem”, a explicat acesta.

Întrebat cum anume şi când va constata PNL că banii din acciza suplimentară la carburanţi vor avea altă destinaţie decât cea anunţată iniţial, preşedintele PNL a declarat: „Din punctul meu de vedere, nici nu mai avem ce verifica atâta vreme cât primul ministru a dat un răspuns cu totul evaziv la această chestiune şi cât ministrul Finanţelor, deci nu vreun alt personaj, ne-a spus foarte clar că nu acolo se duc banii (la autostrăzi, n.r.). În aceste condiţii, ne opunem introducerii acestei taxe”.

„Eu deocamdată v-am spus poziţia noastră politică (...) Împreună (cu PSD, n.r.) am optat pentru această taxă cu această condiţie. Nu e această condiţie, noi suntem împotriva intrării în vigoare şi sigur că reacţia noastră politică, mijloacele de acţiune parlamentară sau de altă natură rămân să fie stabilite”, a concluzionat Crin Antonescu.

În acest context, Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a comentat: „Liberalii spun azi că, dacă acciza nu merge la autostrăzi, atunci ei nu o ai susţin. Nice try! De când aţi băgat acciza voi şi pesediştii stiaţi foarte bine că banii se duc la baroneţi. Atunci, însă, ei se duceau şi la baronii voştri. Acum merg doar la baronii lor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne