Antonescu: Europa nu poate fi întreţinută cu un singur motor

Recepţie la Ambasada Franţei din Bucureşti prilejuită de Ziua Naţională a Franţei.  Crin Antonescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
14.07.2012

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat cu ocazia recepţiei de Ziua Franţei, că Europa nu poate fi întreţinută doar cu un singur motor, aluzie probabil la Germania, considerată motorul Europei, cel puţin din punct de vedere economic, sau la motorul franco-german.

Preşedintele interimar şi-a început discursul prin a le spune celor prezenţi că ziua de 14 iulie ”e legată de ideea de libertate şi demnitate” şi a punctat faptul că această zi mai semnifică ”speranţă pentru viitor” şi apărarea valorilor democratice.

”Domnule ambasador, dragi prieteni, sunt prezent aici în această seară în numele prieteniei profunde care uneşte popoarele noastre pentru a celebra împreună un moment plin de semnificaţii, nu doar în istoria Franţei, ci şi în dezvoltarea politică moderne”, şi-a început discursul preşedintele interimar.

” Semnificaţia lui 14 iulie (Ziua Franţei, n.red.) pentru noi e legată de ideea de libertate şi demnitate, dar şi de speranţă pentru viitor şi angajament pentru a prezerva valorile democratice. Este simbolul moştenirii pe care Franţa ne-a lăsat-o la toţi prin vizionarii care au făcut posibil progresul social-economic, prin triumful politic al ideilor epocii luminii”, a mai precizat acesta.

În discursul său, Antonescu l-a menţionat pe Generalul Berthelot care spunea că ”Franţa şi România au nevoie una de cealaltă” şi a menţionat că ”nu îl va dezamăgi” pe acesta ci ”va privi spre viitor cu multă încredere”.

”Reformele sunt cu atât mai semnificative astăzi, într-un moment de criză, de dificultate a instituţiilor şi oamenilor. Generalul Berthelot spunea că Franţa şi România au nevoie una de cealaltă, că trebuie să se ajute una pe cealaltă. Şi nu îl vom dezamăgi, vom continua o prietenie consolidată pe sângele scurs pentru bunăstarea umanităţii şi vom păstra şi vom privi spre viitor cu multă încredere”, a mai spus Antonescu la Ambasada Franţei.

De asemenea, preşedintele interimar a punctat faptul că din cauza crizei economice, atât ţara noastră cât şi Franţa trebuie să-şi ”pună în comun viziunile pentru a identifica cea mai bună soluţie” astfel încât să treacă peste aceasta barieră.

”Criza economică şi financiară a zguduit toate ţările lumii, Franţa şi România nu au făcut excepţie, ca şi celelalte ţări ale UE. Aceste efecte sunt în continuare foarte vizibile şi necesită toată atenţia noastră. Este crucial ca într-un astfel de moment să fim capabili să acţionăm împreună, să utilizăm ceea ce ne uneşte şi să ne punem în comun viziunile pentru a identifica cea mai bună soluţie”, a spus Antonescu.

”România salută iniţiativa pactului pentru creştere, schimbarea de atitudine privind problemele economice cu care Europa se confruntată, constituie un semnal clar că în România, ca şi în Franţa, este înţeleasă necesitatea stimulării creşterii şi competitivităţii”, a completat el.

Antonescu a explicat că toate ţările ce aparţin UE trebuie să contribuie la redresarea economică şi a mulţumit Franţei care ”este al treilea partener economic al României”.

”Europa nu poate fi întreţinută doar cu un singur motor, datoria noastră este să facem să lucreze toate cele 27 de motoare. Îmi exprim satisfacţia pentru nivelul cooperării noastre economice, o cooperare privilegiată, care a înregistrat o creştere reală şi constantă”, a spus preşedintele interimar.

”Franţa este al treilea partener economic al României. Admir foarte mult performanţele franceze în domeniul competitivităţii şi inovaţiei, remarc în acest context multele investiţii în economia română şi sper că volumul lor va creşte în anii următori. Solidaritatea pentru construcţia europeană nu poate avea loc fără solidaritate. Preşedintele Hollande a subliniat-o cu ocazia învestiturii sale, spunând că prima condiţie a încrederii este a te-ntoarce la naţiune, prin unitate. Unitatea naţiunii este o condiţie esenţială pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în Europa”, a explicat acesta.

”Prieteni, 14 iulie este sărbătoarea naţională a Franţei dar este şi o mare sărbătoare pentru umanitate pentru că 14 iulie este sărbătoarea libertăţii şi este libertatea care rămâne prima dintre valorile noastre. Deci, trăiască libertatea, trăiască Franţa, trăiască România!”, a conchis Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor