Antonescu a trimis spre reexaminare Legea privind accelerarea privatizărilor
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a trimis vineri Parlamentului României cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării din cauza unor neclarităţi ale textului de lege.
”Prin Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării se extinde categoria bunurilor pe care societăţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice este acţionar majoritar le pot valorifica prin transferare cu titlu gratuit sau prin vânzarea lor. Astfel, se includ în categoria activelor cu caracter social noi bunuri (bunuri rezultate din recepţia parţială a unor obiective de investiţii, fără darea în folosinţă sau punerea în funcţiune, şcoli) şi se detaliază sintagma 'utilităţi de interes local sau zonal' (canalizare, sisteme de alimentare cu apă, cu gaze şi cu energie electrică cu anexele aferente, drumuri, platforme, poduri, podeţe, rigole, lăcaşe de cult, cimitire, case parohiale, amenajări canale de gardă, precum şi amenajări protective contra inundaţiilor – canale, diguri şi amenajări de albii de râu) care nu aparţin domeniului public al statului sau al unei unităţi administrativ-teritoriale”, se arată în cererea preşedintelui interimar.
Totodată, se introduce o nouă categorie de bunuri ce pot fi înstrăinate intitulată ”alte bunuri materiale” (mijloace fixe, obiecte de inventar şi alte bunuri care intră în componenţa celor enumerate la lit. d), care nu sunt şi nici nu pot fi transformate în active cu caracter social).
Preşedintele interimar consideră că ”se impune reanalizarea categoriilor de bunuri (de exemplu: şcoli, sisteme de alimentare cu apă, cu gaze şi cu energie electrică, drumuri, poduri şi amenajări protective contra inundaţiilor) ce se preconizează a completa definiţia 'activelor cu caracter social', pentru claritate şi corelare, în raport cu sfera categoriilor de bunuri ce au fost incluse de legiuitor în anexa la Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică”. ”Avem în vedere că, spre exemplu, potrivit pct. I.14, 17 şi 19 din anexa la Legea nr. 213/1998, reţelele de transport de energie electrică şi gaze şi digurile de apărare împotriva inundaţiilor sunt în proprietatea publică a statului. De asemenea, potrivit pct. III.4 din aceeaşi anexă reţelele de alimentare cu apă şi canalizare aparţin domeniului public local. Astfel, dispoziţiile Legii nr. 213/1998, coroborate cu art. 858-865 din Legea nr. 287/2009 – Codul Civil, vizează regimul juridic al proprietăţii publice şi nu reglementări vizând activele cu caracter social. Semnalăm că măsurile luate prin Legea nr. 137/2002 vizează situaţia unor operatori economici cu scop lucrativ al căror patrimoniu nu poate ţine decât de sfera dreptului privat”, se arată în cerere.
Crin Antonescu apreciază, de asemenea, că sintagma ”alte bunuri materiale” este neclară.
”Din perspectiva neclarităţii şi lipsei de previzibilitate a definiţiei stabilită pentru 'alte bunuri materiale' considerăm că se impune reanalizarea prevederilor de la lit. m) ce se preconizează a fi introdusă în cuprinsul art. 3 din Legea nr. 137/2002”.