Antonescu: Dezavuez declaraţia PSD Constanţa privind desfiinţarea DNA

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.01.2014

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a subliniat, joi, că PNL dezavuează declaraţia liderilor PSD Constanţa prin care cer Parlamentului desfiinţarea DNA printr-o măsură legislativă, adăugând că presupune că şi conducerea centrală a PSD va avea aceeaşi poziţie.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi acuzat de efectuarea unor plăţi nelegale din bugetul public în valoare de peste 5 milioane euro, cere Parlamentului desfiinţarea prin lege a DNA, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri de Consiliul Judeţean aflat în subordinea sa.

Solidari cu preşedintele lor, membrii CJ Constanţa se declară revoltaţi de modul "abuziv şi inuman" în care Nicuşor Constantinescu a fost ridicat joi de procurorii DNA.

"Ca urmare a succesiunii faptelor întâmplate azi, considerăm că acţiunea de azi este abuzivă, nelegală şi face parte din războiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Băsescu îl duce împotriva oamenilor politici ai USL. Preşedintele Consiliului Judeţean Nicuşor Constantinescu cere Parlamentului României desfiinţarea prin lege a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept", se cere în comunicat.

Întrebat cum comentează declaraţia CJ Constanţa privind desfiinţarea prin lege a DNA, Crin Antonescu a replicat că nu este de acord cu o astfel de idee.

"E o declaraţie a PSD Constanţa, nu a USL sau nu a PNL. Eu nu sunt de acord cu ea, e dreptul lor să o facă, dar eu cred că e o declaraţie care nu face bine PSD, e o declaraţie dată aşa în împrejurări mai tulburate şi categoric PNL dezavuează o asemenea formulă. Presupun că şi conducerea centrală a PSD o va dezavua", a declarat Crin Antonescu, potrivit Realitatea.

De altfel, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de Nicuşor Constantinescu referitor la DNA.

Constantinescu a declarat miercuri, la ieşirea din sediul DNA, că va depune plângere penală la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, "ca un animal", de către procurorii DNA, care, potrivit acestuia, se fac vinovaţi de abuz şi poliţie politică, subliniind că este "jignitor" ceea ce s-a întâmplat.

"Am fost ridicat într-o manieră poliţienească, miliţienească, cu luare, cu prindere, surprindere, a unui ales local care nici nu ştie acuzaţiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România şi ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău", a declarat acesta.

Nicuşor Constantinescu a susţinut că procurorii DNA "fac ce vor în România", susţinând că DNA este o "poliţia politică" care ar trebui să fie desfiinţată.

Procurorii DNA, Serviciul teritorial Constanţa, au început urmărirea penală faţă de Nicuşor Constantinescu, în sarcina căruia s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, se precizează într-un comunicat remis de DNA.

Din Rezoluţia procurorilor DNA reiese că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)".

Constantinescu a fost adus miercuri la sediul DNA cu mandat de aducere, pentru a fi supus audierilor, după ce acesta fusese citat de mai multe ori la sediul DNA, însă a refuzat să se prezinte. Şeful CJ Constanţa a fost ridicat din faţa sediului Consiliului Judeţean, el încercând să li se opună anchetatorilor, scrie Gândul. După audieri, acesta a declarat că procurorii DNA au sărit pe el şi au scos cătuşele deşi nu a primit vreo citaţie să se prezinte la DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor