Antilele Olandeze se dizolva - Curacao si St Maarten devin doua state

Fostele colonii olandeze din Caraibe - Curacao si Sf. Maarten — au devenit tari autonome in cadrul Regatului Olandei, duminica, formalizand o schimbare a statutului constitutional care dizolva Antilele Olandeze.
Cele dota state s-au alaturat statului Aruba, care in 1986 a castigat deja acest statut, si care mentine legaturi directe cu Olanda. Alte trei insule, Bonaire, Sf. Eustatius si Saba, au devenit municipalitati autonome speciale ale Olandei in cadrul procesului de dizolvare a teritoriului Antilelor Olandeze.
In conformitate cu noul acord, guvernul olandez va ramane responsabil pentru aparare si politica externa ale noilor tari, si va supraveghea initial finantele statului Curacao.
In timp ce toate cele sase foste colonii olandeze din Caraibe au beneficiat deja de o larga autonomie ca membri ai dizolvatelor Antile Olandeze, Curacao si Sf. Maarten vor avea mai multa putere de guvernare si vor putea sa-si utilizeze veniturile fiscale.
Ambele sunt destinatii turistice populare in Caraibe.
Oficialitatile din domeniul turismului in Curacao, care are o populatie de aproximativ 190.000 locuitori si se afla la 70 km in largul coastei Venezuelei, au declarat ca acest lucru ar acorda mai multe resurse dezvoltarii de noi facilitati portuare si hoteluri, si ar pozitiona insula mai bine pentru a profita de piata turistica din America de Nord.
St. Maarten, mai mica si cu o populatie de 37.000 locuitori, imparte o insula cu un dominion francez - Sf. Martin.
Fostele Antile Olandeze, care au existat ca tara facand parte din Regatul Olandei din 1954, au inregistrat tensiuni intre membri din cauza repartizarii veniturilor.