ANSVSA: Specialisti CE vor decide în această lună dacă România poate relua exportul de carne de porc

(ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.02.2011

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a declarat, vineri, la Târgu Mureş că în curând România va relua exportul de carne de porc, în data de 22 februarie specialişti de la Comunitatea Europeană urmând să evalueze normele propuse în acest sens de ţara noastră, transmite corespondentul NewsIn.

"Suntem la capătul implementării unui program început acum trei ani de combatere şi eradicare a pestei porcine. Pe data de 22 vom avea un grup de lucru format din tehnicieni trimişi de la Comisia Europeană, care va evalua aceste norme prin care noi propunem ieşirea României în comerţul european şi internaţional cu produse obţinute de la porc românesc, lucru care se întâmplă după 20 de ani", a afirmat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). "Practic, acest lucru ne va aduce în poziţia de a putea face comerţ intracomunitar cu carne din porc românesc, dar ne asigură şi accesul pe marile pieţe ale lumii. Avem solicitări din China, Federaţia Rusă şi SUA, a mai spus Roatiş.

Acesta a precizat că ANSVA a atras sume mari de bani şi pentru combaterea altor boli care au făcut ca produsele româneşti să fie interzise pe piaţa comunitară. "Acum, cu acest program strategic vom demara acţiunile pentru combaterea rabiei în mediul silvatic. ANSVA a atras sume serioase pentru aceste programe. Urmărim ca prin programele depuse să atragem fonduri pentru a eradica boli care pot deveni bariere comerciale şi pentru ca România să aibă acces pe marile pieţe. Pesta, anemia infecţioasă, rabia, salmonelozele - acestea sunt boli care nu permit exportul, a declarat preşedintele ANSVA.

Roatiş speră că România va putea exporta cât mai curând şi ovine. "Un alt obiectiv este cel legat de eradicarea anemiei infecţioase la cabaline. În şedinţa de miercuri a fost aprobat programul acţiunilor strategice. Obiectivul este acela de a ridica şi elimina barierele veterinare care pot împiedica exporturile României, aşa cum am făcut şi în cazul cărnii de porc să facem şi în cazul cărnii de bovină şi ovină. Suntem în tratative cu Turcia pentru exportul de carne de bovină, am dispus toate măsurile să facem asta până la sfărşitul anului, a spus Roatiş.

Acesta a afirmat că exporturile se fac prin Asociaţia Română a Cărnii sau entităţi individuale şi a exclus posibiltatea ca din cauza exporturilor să crească preţurile pe piaţa internă. "Există posibilitatea ca prin politici zootehnice corecte să creştem numărul de porci şi de vaci şi nu să crească preţul produselor", a spus Roatiş.

Preşedintele ANSVSA a dat garanţii că de Paşte va fi carne de miel românească pe piaţă. "Vreau să elimin temerea că nu va fi carne de miel românească pe piaţă. Va exista cu certitudine. Este falsă ideea că nu există crotalii şi că nu se poate face identificarea. O pot face medicii veterinari sau asociaţiile crescătorilor de ovine. Sper să nu intrăm în zona speculativă a creşterii preţului cărnii de miel pentru că noi am luat toate măsurile ca pe masa românilor să fie miel românesc, a mai afirmat şeful ANSVA.

România a încetat exportul de carne de porc în anul 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, potrivit oficialilor ministerului. MADR a trimis în decembrie 2010 la DG Sanco (Direcţia Generală a Comisiei Europene pentru Sănătate şi Consumatori, n.r.) o scrisoare prin care România declară că este de acord cu concluziile serviciilor tehnice ale GD Sanco privind introducerea compartimentalizării în programul de reluare a comerţului intracomunitar şi exportului de carne de porc. Pentru aplicarea principiului compartimentalizării la specia porcine, în România este nevoie de parcurgerea unor etape obligatorii de natură sanitară veterinară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor