ANRMAP: Pentru Nădlac-Arad,CNADNR a impus criterii peste cele legale, iar Romstrade a câştigat
Firma Romstrade deţinută de Nelu Iordache a câştigat contractul pentru Autostrada Nădlac – Arad şi Drum de legătură Lotul 1, ca urmare a faptului că CNADNR a impus unele condiţii peste cele prevăzute de lege, care au dus la descalificarea celorlalţi ofertanţi, reiese din raportul întocmit de ANRMAP.
Din Raportul de control întocmit de ANRMAP reiese că pentru obţinerea contractului de proiectare şi execuţie a autostrăzii Nădlac – Arad şi Drum de legătură Lotul 1 au fost depuse opt oferte, însă şapte dintre ofertanţi au fost respinşi „ca urmare a neîndeplinirii unora dintre criteriile solicitate”. Drept urmare, câştigătoare a contractului a fost declarată oferta depusă de asocierea formată din SC Romstrade SRL, Monteadriano Engenharia Construcao SA şi SC Donrep Construct SRL.
Trei oferte au fost declarate inacceptabile, pe motiv că nu au îndeplinit mai multe condiţii de calificare stabilite în documentaţia de atribuire. De asemenea, alte trei oferte au fost declarate neconforme. În documentul aminitit se precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare,” o ofertă este considerată neconformă dacă „ofertantul nu a transmis în perioada precizată de comisia de evaluare clarificările(răspunsurile solicitate sau în cazul în care explicaţiile prezentate de ofertant nu sunt concludente”.
„Prin documentaţia de atribuire au fost impuse – în scopul verificării capacităţii tehnice şi profesionale a ofertanţilor – cerinţe minime de calificare de natură a restricţiona participarea la procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică”, au constatat reprezentanţii ANRMAP.
De exemplu, o cerinţă prevedea ca ofertantul să dovedească faptul că „a încheiat cu succes, în ultimii cinci ani, maxim trei proiecte de elaborare . „Prin impunerea finalizării cu succes în ultimii cinci ani a unor proiecte, autoritatea contractantă (CNADNR, n.r.) a încălcat prevederile OUG 34/2006, conform cărora perioada la care se raportează dispoziţiile legii este strict limitativă, de trei ani”, explică ANRMAP, în raportul menţionat. Potrivit sursei citate, „autoritatea contractantă nu are dreptul să solicite îndeplinirea unor cerinţe minime referitoare la capacitatea tehnică şi profesională care ar conduce la restricţionarea participării la procedura de atribuire”.
ANRMAP a dat joi publicităţii un raport de control la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, în urma unor verificări făcute în perioada august-octombrie 2012 la trei proiecte, printre care şi autostrada Nădlac-Arad.