ANM: Prima condiţie pentru culturile de grâu a fost îndeplinită odată cu venirea ninsorilor
Prima condiţie importantă, din punct de vedere meteorologic, pentru grâul semănat în toamnă, astfel încât cultura să nu fie compromisă, a fost îndeplinită odată cu venirea ninsorilor, a declarat miercuri, pentru NewsIn, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.
"Dacă gerul venea fără zăpadă, cultura era compromisă", a precizat Sandu.
Pe de altă parte, directorul ANM spune că există deja pierderi în agricultură, la culturile de rapiţă, din cauza secetei din toamnă, care a venit în perioada de însămânţare.
"Toamna lui 2011 nu a fost prima atât de secetoasă, însă esenţial este să nu continue. Din informaţiile pe care le avem, din aprile, cantităţile de precipitaţii vor fi chiar peste valorile normale, ceea ce ar putea atenua efectele secetei din toamna lui 2011, când rezerva de umiditate în sol a fost mult sub normă", a explicat directorul ANM.
Ion Sandu a mai spus că, şi în martie, cantitatea de precipitaţii va fi aproape de normele climatologice.
Potrivit informaţiilor furnizate de directorul ANM, în prezent, probleme privind deficitul de apă în sol se înregistrează în zonele de sud şi sud-est ale României.
În privinţa avertizării cod portocaliu de viscol, care a intrat în vigoare miercuri, la ora 9.00, aceasta este valabilă până joi seara, la ora 18.00. Vremea va continuă să fie foarte rece şi după această perioadă. "Sâmbătă, de pildă, temperaturile minime ar putea ajunge până la -15 grade, însă nu sunt temperaturi extreme, este totuşi vreme de iarnă", a explicat Sandu.
Prognoza privind precipitaţiile din intervalul ianuarie-marie poate fi considerată încurajatoare, cu rezerva că, după cum precizează meteorologii, ea are un caracter orientativ şi un grad de realizare de peste 60-65%.
Astfel, pentru primele trei luni din 2012, sunt anticipate cantităţi de precipitaţii normale pentru această perioadă a anului. Excepţie ar urma să facă, în februarie, zonele sud-estice şi sudice, unde, local, acestea se vor putea situa sub mediile multianuale lunare, conform prognozei.
Concret, în ianuarie, cantitătile de precipitaţii vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, iar local, în vestul ţării, acestea pot fi peste normele climatologice lunare.
În februarie, cantităţile medii de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a ţării. În martie, cantităţile de precipitaţii vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale în majoritatea zonelor, iar local, în vestul şi centrul ţării, acestea vor putea fi peste normele climatologice, potrivit informaţiilor de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu.