ANI: Şase politicieni, acuzaţi de fals, conflict de interese şi incompatibilitate

Conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a anunţat miercuri că a descoperit nereguli în cazul a şase politicieni, în urma investigaţiilor desfăşurate până în prezent.
Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
24.04.2013

Conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a anunţat miercuri că a descoperit nereguli în cazul a şase politicieni, în urma investigaţiilor desfăşurate până în prezent. La Theodor Stolojan s-a descoperit fals în declaraţii, la Marian Vanghelie - diferenţe între venituri şi avere, la Klaus Iohannis, Aristotel Căncescu şi Nicuşor Constantinescu - stare de incompatibilitate, iar la Florin Popescu - conflict de interese.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan este acuzat că nu şi-a precizat, în declaraţiile de avere şi de interese, acţiunile la Transgaz Mediaş. Pentru această omisiune, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În cazul primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a constatat o diferenţă de peste 180.000 de euro între veniturile realizate şi averea dobândită de acesta. În această cauză, a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, care urmează să efectueze un control.

Primarul Sibiului şi recent membru al PNL, Klaus Iohannis, ar fi în stare de incompatibilitate pentru că deţine calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu şi SC Pieţe SA, au precizat cei de la ANI.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu, a fost în incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 - 23 martie 2009, când a fost şi reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC RAJA Constanţa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, liberalul Aristotel Căncescu, este în incompatibilitate din 29 mai 2009, de când deţine simultan şi şefia Consiliului Judeţean şi calitatea de acţionar la SC Apă Canal Sibiu, conform Agenţiei Naţionale de Integritate.

Deputatul PDL Florin Popescu a fost în conflict de interese în perioada în care a deţinut funcţia de şef al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, întrucât a semnat contracte şi acte adiţionale între Consiliul Judeţean şi firma Procor SA, la care a fost asociat. În acest caz, a fost sesizat Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.

Reacţiile acuzaţilor

Theodor Stolojan s-a apărat spunând că nu îşi aminteşte să fi omis ceva în declaraţia sa de avere.

"Eu cred că le-am declarat (n.r. acţiunile la Transgaz). Eu aşa ţin minte că am făcut o anexă în care le-am declarat. O să verific acasă, că am păstrat declaraţiile, şi o să văd. Nu m-au chemat la ANI, nu am avut nicio discuţie. Eu am obligaţia să declar o dată pe an, la sfârşitul anului. În luna mai 2013 am obligaţia să fac declaraţia pentru anul anterior, 2012", a declarat europarlamentarul, pentru gandul.info.

Stolojan deţine acţiuni la Transgaz din 13 aprilie 2012 şi a încasat dividende de 58.896,23 de lei net.

"Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, de către Theodor Dumitru Stolojan, deputat în Parlamentul European", se arată într-un comunicat al ANI.

Angajaţii ANI au constatat indicii referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, de către Theodor Stolojan, care nu a menţionat în declaraţiile de avere şi de interese, completate pe 25.05.2012, acţiunile deţinute la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "TRANSGAZ" S.A. Mediaş, a căror valoare era de aproximativ 94.000 euro.

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a anunţat că îl va da în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu, după ce a fost acuzat de diferenţe între averea realizată şi cea declarată.

"Îl voi da în judecată pe Horia Georgescu, nu m-a chemat nimeni să dau vreo declaraţie şi nici nu m-au informat. Normal era să mă cheme cineva sau să mi se comunice la primărie. Domnul Georgescu a făcut foarte multe jocuri în această ţară, în ultimul an s-a ocupat de mine", a precizat Vanghelie, pentru gandul.info.

Vanghelie nu a recunoscut că ar avea bani în plus faţă de cei menţionaţi în declaraţia de avere, deşi ANI susţine că a constatat o diferenţă de peste 180.000 de euro între veniturile realizate de primar şi averea dobândită de acesta.

"Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 787.246, 55 Lei (aprox. 180.300,59 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Marian Daniel Vanghelie, primar al Sectorului 5, Bucureşti", se precizează într-un comunicat al ANI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor