Angela Merkel: şomajul tinerilor este cea mai gravă problemă, nu trebuie să existe o generaţie pierdută

Şomajul tinerilor europeni este cea mai gravă problemă şi nu trebuie acceptată ideea unei generaţii pierdute, a declarat cancelarul german Angela Merkel în cadrul unui interviu publicat miercuri - în ziua summitului european privitor la angajarea tinerilor găzduit de Berlin - de şase cotidiene europene: El Pais, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, Le Monde, Kathimerini şi La Stampa.
Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.07.2013

Şomajul tinerilor europeni este cea mai gravă problemă şi nu trebuie acceptată ideea unei generaţii pierdute, a declarat cancelarul german Angela Merkel în cadrul unui interviu publicat miercuri - în ziua summitului european privitor la angajarea tinerilor găzduit de Berlin - de şase cotidiene europene: El Pais, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, Le Monde, Kathimerini şi La Stampa. Corespondenţii acestora au avut ocazia să discute pe larg cu şefa executivului de la Berlin despre situaţia economică din Europa, din perspectiva Germaniei.

Bogaţii ar putea fi foarte utili în această criză economică şi este regretabilă puţina responsabilitate pe care şi-o asumă, piaţa forţei de muncă trebuie flexibilizată astfel încât să-i includă şi pe seniori, iar tot ceea ce face executivul german nu cuprinde o confruntare între bugete fără deficite şi creştere economică, subliniază cotidianul El Pais mesajele transmise de Angela Merkel. Şefa executivului de la Berlin i-a atacat astfel pe bogaţi, dar şi pe datornici şi pe cei care nu sunt capabili să îmbunătăţească situaţia concurenţei pe pieţe, explicând că există formule diferite pentru ieşirea din criză în fiecare ţară, însă niciun investitor magic nu va rezolva dintr-o dată situaţia, din care europenii nu vor ieşi dacă nu-şi înţeleg locul în lume. Cotidianul spaniol constată că pământul se învârte, iar Germania a reuşit să se situeze ca o putere globală imună la criză, care îşi sporeşte exporturile în ţări emergente, care nu stă după restul Europei. Obiectivul interviului, publicat în ziua în care la Berlin are loc un summit privitor la angajarea tinerilor, a privit, potrivit publicaţiei spaniole, suprapunerea acestei realităţi - a Germaniei în creştere şi unde alegerile legislative din toamna acestui an generează aşteptările potrivite într-o putere în care ceilalţi europeni nu pot merge la vot, însă ale cărui efecte îi afectează - asupra celei a opiniei publice europene care critică şomajul galopant.

Süddeutsche Zeitung subliniază faptul că Angela Merkel consideră şomajul în rândul tinerilor drept cea mai urgentă problemă europeană, pe fondul summitului organizat miercuri la Berlin. Susţinând că nu trebuie să existe o generaţie pierdută, Merkel găzduieşte un summit la care se va discuta mai ales despre schimb de experienţă, iar Germania prezintă adevărate modele pentru primirea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, arată cotidianul german.

În interviul menţionat, Angela Merkel promovează reuşitele sistemului german dual, care combină studiile şi experienţa pe piaţa muncii, explicând faptul că regretă impactul crizei zonei euro asupra tinerilor, subliniază la rândul său şi The Guardian. 'Nu ar trebui să există o generaţie pierdută' în Europa, titrează cotidianul Le Monde din spusele cancelarului german. În sfârşit, La Stampa remarcă de asemenea faptul că Angela Merkel a recunoscut şomajul în rândul tinerilor drept cea mai gravă problemă cu care se confruntă acum Europa.

Pe de altă parte, cotidianul elen Kathimerini constată mai ales faptul că, înainte de a-l primi la Berlin pe premierul Antonis Samaras, Angela Merkel declară că nu consideră că datoria de stat a Greciei trebuie să treacă printr-o nouă restructurare, fiind sustenabilă în acest moment.

'Şomajul tinerilor este, probabil, problema europeană cea mai urgentă în aceste momente. Iar noi, germanii, avem încă de la reunificare experienţa reducerii efective a şomajului prin reforme structurale, astfel că putem aduce acum această experienţă', a declarat cancelarul german. Ea a subliniat şi faptul că nu este prudent ca unele ţări să flexibilizeze piaţa forţei de muncă doar pentru tineri - şi nu şi pentru seniori, care muncesc de multă vreme, şi că este de asemenea nevoie de mai multă mobilitate în Europa, cu colaborări susţinute între executivul comunitar şi serviciile publice de ocupare a forţei de muncă. 'Noi nu avem intenţia de a extinde sectorul posturilor cu salarii joase, întrucât există o cerere mare, în special pentru mână de lucru calificată, care nu se poate acoperi mereu cu lucrători germani. Însă insist: Europa are nevoie de o mai mare mobilitate pe piaţa forţei de muncă', a explicat cancelarul german.

Ea s-a arătat convinsă că atunci când există probleme, politicienii sunt cei care trebuie să aducă soluţii. 'Rata şomajului tinerilor este mult prea ridicată în unele ţări, de mulţi ani, iar acum, odată cu venirea crizei, a crescut din nou. Este un continent care îmbătrâneşte, şi este o situaţie ce nu poate fi suportată. Nu trebuie să existe nicio generaţie pierdută', a mai spus Merkel. În acelaşi timp, ea a subliniat faptul că, deşi din 2005 a fost redus la jumătate şomajul în rândul tinerilor germani, există în continuare probleme, însă punctul de plecare a fost mereu formarea duală: studii combinate cu experienţă pe piaţa forţei de muncă. Din experienţa Germaniei, spune Angela Merkel, trebuie învăţat că nicio ţară nu trebuie însă să introducă acest sistem de pe o zi pe alta şi că un sistem nu trebuie să se concentreze exclusiv pe formarea academică a tinerilor. Important este de ştiut, a mai arătat ea, că niciunde, în sudul sau în nordul Europei, nu se poate eradica dintr-o dată şomajul tinerilor.

Angela Merkel a mai arătat, în interviul menţionat, care este poziţia sa cu privire la uniunea bancară. 'Rapiditatea fără ordine riguroasă nu ne serveşte la nimic. Organismul de supraveghere va intra în vigoare anul viitor. Banca Centrală Europeană trebuie să angajeze sute de profesionişti foarte calificaţi şi să-şi asigure reputaţia, ca autoritate supraveghetoare, prin teste stricte de stres (...). Pentru Germania există, din acest punct de vedere, un principiu important: controlul şi responsabilitatea trebuie să se regăsească la acelaşi nivel. Există o serie de posibilităţi de intervenţie care nu vor putea apărea decât modificând tratatele', a explicat ea, insistând asupra faptului că nu vor putea fi evitate la nesfârşit aceste schimbări.

'Consider că în tot ceea ce fac nu există o confruntare între un buget curăţit şi creştere economică', a mai spus cancelarul german, vorbind despre criza datoriilor de stat, şi subliniind faptul că este necesară reducerea deficitelor, astfel încât investitorii internaţionali să capete din nou încredere şi să se creeze cadrele financiare pentru investiţii pe viitor. 'Calea aleasă este cea corectă', a mai arătat Angela Merkel: 'consolidare bugetară şi profunde reforme structurale. Astfel se generează o creştere durabilă. Şi apoi, fiecare ţară trebuie să-şi pună întrebarea concretă referitoare la cu ce anume poate câştiga bani, cu ce industrii şi ce servicii'. În plus, ea s-a arătat încrezătoare, dând exemplul ţărilor baltice, că aceia care îşi concentrează structurile pe concurenţă reuşesc să revină la creştere economică pe termen mediu. Pe de altă parte, a subliniat faptul că nu urmăreşte să impună modelul german şi fiecare ţară îşi poate structura economia complet diferit - însă nu se poate renunţa la concurenţă şi la a genera bogăţie, indiferent de mărimea sectoarelor de succes din diferitele economii.

'Am impresia că cetăţenii din multe ţări ştiu perfect care au fost greşelile comise în ţările lor, în trecut. Regret faptul că deseori, cei care nu au avut nimic de-a face cu greşelile, tinerii şi cei mai defavorizaţi, sunt cei care suferă consecinţele. De multe ori, persoanele cu capital au ieşit deja de multă vreme din ţară, sau au posibilitatea să se apere. Bogaţii din ţările mai afectate de criză ar putea fi foarte utili dacă s-ar angaja la mai multe. Este foarte regretabil că o parte din elitele economice îşi asumă atât de puţină responsabilitate pentru actuala situaţie, atât de deplorabilă', a declarat cancelarul german.

Scandalul spionajului masiv al SUA a fost de asemenea discutat în interviul menţionat. Angela Merkel a recunoscut că Germania a împărtăşit informaţii relevante referitoare la grupări teroriste, însă susţine că şi aici există limite. 'Dacă se confirmă informaţiile pe parcursul cercetărilor noastre, ar fi vorba de ceva foarte grav, întrucât ascultările telefonice asupra prietenilor, prin dispozitive în ambasadele noastre şi în reprezentanţele UE sunt intolerabile. Nu mai suntem în războiul rece. Nu încape nicio îndoială că şi prin informaţiile strânse de serviciile de informaţii cu privire la activităţi de pe internet, lupta împotriva terorismului este o sarcină obligatorie şi foarte necesară, însă neîndoielnic rămâne faptul că trebuie respectat principiul proporţionalităţii. Pe acesta se bazează Germania în discuţiile cu partenerii noştri', a explicat ea.

În privinţa unei Europe mai integrate, Merkel a subliniat faptul că este nevoie de modificarea tratatelor, pe termen mediu, şi s-a arătat sceptică asupra posibilităţii alegerii directe a preşedintelui Comisiei Europene, aceasta putând genera probleme în cadrul instituţiilor europene. În privinţa Turciei, şefa executivului german a afirmat că este vorba de un aliat foarte important şi apropiat, iar negocierile pentru aderare la UE constituie un proces care evoluează. 'Drepturile omului nu sunt însă negociabile', a susţinut Merkel, în legătură cu situaţia recentă apărută în cadrul protestelor din Turcia, subliniind faptul că deschiderea unui nou capitol al negocierilor pentru aderare depinde de acest aspect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor