Elveţia readuce la viaţă buncărele din vremea războiului pe fondul îngrijorărilor crescute legate de securitate

(Youtube - captură ecran)
Redacţia
22.07.2025

Armata elveţiană a făcut apel la companii de tehnologie, cercetători şi startup-uri pentru a contribui la transformarea buncărelor din vremea războiului în centre moderne de apărare, folosind soluţii inovatoare şi cu costuri reduse, potrivit Euronews.

Sursa citată afirmă că Elveţia doreşte să reactiveze sistemul său de buncăre construite în timp de război, multe dintre acestea fiind nefolosite din anii 1990.

Demersul a fost declanşat de îngrijorările sporite privind securitatea, în urma războiului total lansat de Rusia în Ucraina. Armata elveţiană reanalizează rolul celor aproximativ 8.000 de buncăre răspândite pe teritoriul ţării — unele datând din 1886 — şi modul în care acestea pot fi modernizate eficient.

Construite iniţial pentru a proteja locaţii strategice, precum calea ferată Gotthard şi pasurile alpine, aceste buncăre au devenit un element-cheie al Redutei Naţionale elveţiene — o reţea de fortificaţii concepută pentru a respinge o invazie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi al Războiului Rece.

Deşi multe dintre aceste buncăre au fost dotate în trecut cu sisteme avansate de apărare împotriva ameninţărilor cu rachete sovietice, utilizarea lor a scăzut semnificativ după încheierea Războiului Rece. Reducerile bugetare şi schimbarea priorităţilor în materie de apărare au dus la vânzarea multora dintre aceste locaţii către persoane private.

Cumpărătorii au găsit întrebuinţări surprinzătoare pentru ele, de la pivniţe pentru brânzeturi şi galerii de artă, la centre de stocare de date şi hoteluri. Unele au fost chiar transformate în seifuri de înaltă securitate pentru criptomonede, cum este cazul Swiss Fort Knox din cantonul Berna.

Totuşi, în 2023, armata elveţiană a oprit toate vânzările acestor adăposturi, alegând în schimb să evalueze cele mai bune modalităţi de a le reutiliza.

„Trebuie să folosim ceea ce avem deja. Natura ameninţărilor militare s-a schimbat. Buncărele sunt amplasate prost, iar armamentul pe care îl conţin mai este funcţional poate zece sau douăzeci de ani”, a declarat şeful armatei elveţiene, Thomas Süssli, pentru presa internă.

Pentru armată, obiectivul este de a transforma aceste buncăre în „noduri de apărare greu de atacat”, utilizând tehnologii de ultimă generaţie, dar asigurând totodată că modernizările sunt rentabile şi necesită un personal minim.

Pe lângă consolidarea apărării naţionale, unele cantoane au adaptat adăposturile civile pentru a servi drept locuinţe temporare pentru refugiaţi.

Potrivit presei locale, Societatea Elveţiană pentru Tehnologie şi Forţe Armate (STA) intenţionează să organizeze o „zi a inovaţiei” la jumătatea lunii septembrie, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate mai multe detalii, iar participanţii vor putea propune idei.

„Căutăm idei din toate sectoarele, nu doar din domeniul apărării”, a subliniat STA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor