PE îi îndeamnă pe socialiştii bulgari să se delimiteze de ultranaţionalişti (presă)
alte articole
Parlamentul European a insistat cu fermitate ca Partidul Socialist Bulgar să se delimiteze de formaţiunea ultranaţionalistă Ataka, scrie miercuri cotidianul sofiot Sega.
Europarlamentarii au dezbătut marţi, la Strasbourg, pe marginea situaţie politice din Bulgaria. Dezbaterea a avut loc imediat după cea dedicată Ungariei. Socialiştii, liberalii şi verzii au atacat guvernul de centru-dreapta al lui Viktor Orban, în timp ce Partidul Popular European a acuzat stânga că aplică standarde duble faţă de Bulgaria, care are probleme similare legate de statul de drept şi de situaţia presei, dar este guvernată de un cabinet socialist.
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat că situaţia politică din Bulgaria provoacă îngrijorare profundă în Comisia Europeană şi, ceea ce este şi mai important, printre cetăţenii bulgari. Manifestaţiile de protest din ultima perioadă demonstrează necesitatea de reforme şi arată temerile populaţiei cu privire la statul de drept, a spus ea. Comisia Europeană salută retragerea controversatei nominalizări la şefia agenţiei de securitate naţională şi subliniază necesitatea unei abordări cu totul diferite în ceea ce priveşte nominalizările următoare, a mai apreciat Reding, care este şi vicepreşedinta Comisiei.
În cursul zilei de marţi, preşedintele grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), Hannes Swoboda, l-a îndemnat pe Serghei Stanişev să se delimiteze de Ataka. PPE a difuzat o declaraţie în care se afirmă că guvernul condus de socialiştii bulgari nu dispune de o majoritate parlamentară şi se bazează pe partidul ultranaţionalist, xenofob şi antieuropean Ataka.
Manfred Weber, reprezentant al formaţiunii germane Uniunea Creştin-Socială, a repetat că socialiştii bulgari au încheiat 'un pact cu diavolul', prin colaborarea lor cu ultranaţionaliştii. Weber a sugerat organizarea unor alegeri anticipate în Bulgaria. Afirmaţia lui Weber a provocat o reacţie dură din partea europarlamentarei Iliana Iotova, reprezentantă a stângii bulgare, care l-a întrebat pe Weber cu ce drept se implică în afacerile interne ale Bulgariei şi dacă ea, la rândul său, ar putea recomanda Germaniei să organizeze alegeri anticipate, în condiţiile în care şi guvernul Angelei Merkel întreprinde unele măsuri controversate.
Daniel Cohn-Bendit, lider al verzilor, a spus că ideea lui pentru democraţie diferă de cele ale guvernelor din Ungaria şi Bulgaria şi, de aceea, în prima dezbatere a ţinut partea europarlamentarilor de stânga, iar în cea de a doua - pe cea a colegilor lui de dreapta.