Mişcarea 5 Stele cere ca Italia să îi acorde azil politic lui Edward Snowden (presa italiană)
Cazul lui Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor de informaţii americane care a solicitat azil politic şi în Italia, cerere care 'ar trebui să fie acceptată', potrivit Mişcării 5 Stele şi a altor forţe politice de stânga, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că Mişcarea 5 Stele (M5S) a lui Beppe Grillo a anunţat că va prezenta o moţiune guvernului italian condus de Enrico Letta pentru a cere ca Italia să îi acorde azil politic lui Snowden. Moţiunea va fi semnată de cei peste 160 de parlamentari ai partidului populist fondat de fostul actor comic Beppe Grillo, care a cristalizat votul de protest al italienilor la ultimele alegeri generale din luna februarie, obţinând peste 25% din voturi.
M5S îşi exprimă solidaritatea faţă de Snowden, un personaj care, la fel ca Julian Assange (protagonist al cazului Wikileaks), riscă personal, la nivel penal, 'deoarece a preferat să dezvăluie îngrijorătoarele scenarii care se referă la modul în care guvernul american a utilizat reţeaua Internet'. Parlamentarii Mişcării 5 Stele mai susţin că 'reţeaua Internet nu ar trebui să fie utilizată de guverne pentru a-i controla pe propriii cetăţeni şi nu ar trebui să fie folosită de guvernul american pentru a controla populaţia din întreaga lume', subliniază principalul cotidian roman.
Publicaţia Corriere della Sera din Milano precizează că, printre alte numeroase ţări, Snowden a cerut azil politic şi în Italia, 'o cerere care prezintă numeroase anomalii', deoarece a sosit prin fax la Ministerul de Externe de la Roma, trimisă de Ambasada Italiei de la Moscova. În ciuda acestui fapt, numeroase forţe politice de stânga din Italia solicită ca cererea lui Snowden să fie aprobată. Printre aceste forţe politice se numără partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), al cărui reprezentant Claudio Fava, membru al Comitetului parlamentar de control asupra serviciilor secrete (Copasir), a declarat marţi că guvernul italian ar trebui să aprobe cererea fostului consultant al serviciilor de informaţii americane, care 'este vinovat numai de a fi divulgat, la nivel mondial, colosala activitate de spionare pusă în practică de serviciile secrete americane împotriva a sute de milioane de cetăţeni americani şi europeni'.
Cotidianul La Stampa din Torino relevă că aceeaşi poziţie a fost exprimată de Paolo Ferrero, secretar naţional al partidului de extremă stângă 'Rifondazione Comunista', care a declarat marţi că 'guvernul italian va trebui să îi acorde imediat azil politic lui Snowden, care este persecutat de SUA deoarece a destăinuit acţiunile ilegale ale guvernului american în materie de spionaj'.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma precizează că Snowden, 'cel mai faimos spion din lume, protagonist al cazului Datagate', a solicitat azil politic în 21 de ţări, printre care şi Italia, cerere care a sosit la Ministerul de Externe de la Roma prin intermediul Ambasadei italiene de la Moscova. Această cerere prezintă însă o anomalie, după cum a precizat marţi Ministerul Afacerilor Externe de la Roma, într-un comunicat, deoarece a fost trimisă prin fax, în timp ce procedura normală prevede ca solicitantul de azil politic să se afle pe teritoriul ţării căreia i se adresează. Christopher Hein, directorul Consiliului italian pentru refugiaţi (CIR), a explicat că, din punct de vedere juridic, în Italia, pentru a solicita azil politic, un cetăţean extracomunitar trebuie să se afle pe teritoriul italian. 'Este necesar ca Snowden să vină în Italia şi să prezinte o cerere de azil politic, care va putea apoi să fie analizată de una dintre Comisiile Teritoriale', a mai precizat Hein.
Italia va trebui să ia o decizie rapidă asupra cererii lui Edward Snowden, iar ministrul italian de externe, Emma Bonino, va vorbi despre 'cazul Datagate' miercuri după-amiază, în faţa comisiilor Afaceri constituţionale şi Externe de la Camera Deputaţilor şi de la Senat, anunţă publicaţia menţionată.