Angela Gheorghiu: 'Voi spune tuturor că se poate cânta uşor, cu mare placere şi în condiţii perfecte în Oman'

Royal Opera House din capitala sultanatului Oman Muscat a avut săptămâna trecută închiderea stagiunii lirice cu un concert susţinut de apreciata cantăreaţă de operă Angela Gheorghiu, la 25 aprilie.
Soprana română, Angela Gheorghiu. (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.05.2012

Royal Opera House din capitala sultanatului Oman Muscat a avut săptămâna trecută închiderea stagiunii lirice cu un concert susţinut de apreciata cantăreaţă de operă Angela Gheorghiu, la 25 aprilie. Tenorul Ştefan Pop şi Filarmonica 'George Enescu'' din Bucureşti au acompaniant-o pe soprana română. După spectacol, publicaţia TheWeek din Oman a vorbit cu Angela pentru a afla cum s-a simţit interpretând pe scena din Muscat şi cât de important este ca un artist să participe la un spectacol de închidere a stagiunii.

'Îmi dau seama că opera este o artă nouă în Oman, dar toată lumea este interesată să ştie mai mult despre acest gen şi sunt sigură că nu numai eu, ci toţi colegii mei vor onora invitaţiile de a interpreta aici. Când mi-am început cariera, nu mi-am imaginat că voi cânta într-un teatru de operă care arată ca un palat şi are o acustică atât de minunată. Voi spune tuturor că se poate cânta uşor, cu mare placere şi în condiţii perfecte aici', a afirmat soprana română, pentru care concertul a marcat prima dată când vizitează sultanatul.

Când vine vorba de importanţa pentru Oman de a avea o operă, Angela este de părere că fiecare ţară ar trebui să aibă o platformă pentru muzica clasică şi operă, unde acestea să fie interpretate. 'Muzica de operă este esenţială. Trebuie să înveţi să asculţi operă încă din şcoală şi să cultivi acest gen temeinic', a afirmat ea.

Aceasta este educaţia pe care Angela consideră că este o necesitate în asigurarea viitorului muzicii clasice în rândul publicului. 'Nu există o artă mai bogată decât muzica clasică. A fost creată şi interpretată de sute de ani şi a reuşit să facă oamenii mai spirituali şi mai fericiţi. Muzica clasică este ca o magie, ea depăşeşte orice limită, orice graniţă socială şi religioasă. Este pură şi ne uneşte pe toţi - ca o familie mare', a adăugat soprana română

Angela a mărturisit că, din cauza constrângerilor legate de timp nu a putut vedea mult din oraş, dar speră să revină cu altă ocazie şi a afirmat că a fost atât impresionată cât şi fascinată de ceea ce a văzut.

De la primul ei concert, Angela a cântat pe scenele unora dintre cele mai mari opere din lume, singura rămasă fiind Sydney Opera House. Ea speră să cânte în Australia, în viitor, dar mărturiseşte că are o legătură specială cu Londra şi Royal Opera House Covent Garden, în contextul în care multe dintre cele mai importante şi semnificative momente din cariera sa au avut loc acolo. O altă scenă pe care a interpretat cu plăcere este Metropolitan Museum of Art (MET) din New York.

După ce a cântat cu unele dintre starurile cele mai importante din domeniu, Angela spune că nu are o persoană favorită, dar din raţiuni diplomatice sunt multe. 'Cu toţi colegii mei am reuşit să realizez spectacole istorice'', a mărturisit ea.

''Întotdeauna m-am simţit bine în compania colegilor mei şi m-am simţit protejată, admirată şi iubită de ei. Am fost atat de norocoasă din acest punct de vedere', a spus ea. Cu toate acestea, Angela crede că înregistrarile şi spectacolele împreună cu soţul ei, renumitul tenor Roberto Alagna, transmit atât de multă inspiraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor