PAS: Privatizarea Air Moldova, un nou furt de proporţii al banilor publici

Licitaţia de privatizare a Air Moldova a fost o farsă deoarece documentele pregătite au fost de o calitate derizorie, nu au fost traduse în nicio limbă străină şi nu s-a făcut niciun anunţ pe piaţa globală, constată Partidul Acţiune şi Solidaritate.
Reprezentanţii PAS Mihail Popşoi, Maia Sandu şi Sergiu Litvinenco în cadrul conferinţei de presă 11.10.2018 (unpaspentru.md)
Ştefan Sârbu
12.10.2018

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) consideră că privatizarea Air Moldova, reprezintă un nou furt de proporţii al banilor publici, după delapidarea sistemului bancar şi concesionarea Aeroportului. Mai mult, PAS susţine că premierul Pavel Filip, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, şi directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Vladimir Baldovici, sunt responsabili de privatizarea criminală a Air Moldova şi ar trebui cercetaţi penal pentru abuz sau neglijenţă în serviciu.

Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi, 11 octombrie, reprezentanţii formaţiunii politice au menţionat că Air-Moldova a fost vândută la un preţ mizerabil statul încasând o sumă extrem de mică de 50 milioane lei, ceea ce constituie doar 1,7% din veniturile anuale ale companiei în 2017. Licitaţia de privatizare a fost o farsă deoarece documentele licitaţiei de vânzare au fost de o calitate derizorie, nu au fost traduse în nicio limbă străină şi nu s-a făcut niciun anunţ pe piaţa globală.

În opinia celor de la PAS, compania a fost intenţionat gestionată incompetent şi înglodată în datorii, acestea dublându-se în doar 4 ani. Aceasta în condiţiile în care veniturile Air Moldova au crescut cu 25% anual în ultimii 5 ani, compania controlează peste 40% din numărul de pasageri transportaţi, iar creşterea economică a fost una favorabilă. O parte din credite au fost împrumutate de la „ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău”.

”Deşi este o companie de stat, este practic imposibil pentru analiştii independenţi să evalueze situaţia financiară a Air Moldova. Civil Aviation Grup, SRL-ul care a câştigat licitaţia a fost fondat la 23 august 2018 şi dispune de un capital social subscris de 500.000 lei. Este neclar de unde această entitate o să aibă bani să achite datoriile asumate de 1,2 miliarde lei”, au adăugat participanţii la conferinţa de presă precizând că au cerut Ministerului Economiei şi Infrastructurii informaţii suplimentare cu privire la procedura de privatizare a Air Moldova având în vedere că aceasta a fost total lipsită de transparenţă şi credibilitate.

Potrivit reprezentanţilor PAS, compania românească Blue Air nu va controla Air Moldova deoarece nu are majoritatea pachetului de acţiuni în Civil Aviation Group, deţinând doar 49%. Celelalte 51% sunt deţinute de 2 persoane fizice.

În concluzie, PAS a ţinut să atenţioneze că au fost încălcate flagrant prevederile legii privind administrarea şi deetizarea proprietăţii publice deoarece Air Moldova, cu certitudin, este un bun de importanţă deosebită pentru economia naţională. De aceea compania trebuia privatizată în baza unui concurs investiţional, cu adoptarea unei decizii separate de Guvern, care ar fi creat mai multă vizibilitate publică pentru proiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor