Andrei Năstase: Intervenţia statului Român împotriva românilor paşnici, execuţie publică a democraţiei
alte articole
Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase a urmărit îngrozit scenele de violenţă de la Bucureşti din Piaţa Victoriei, din seara zilei de 10 august, fiind cu sufletul alături de protestatarii paşnici. Mai mult decât atât, acesta a menţionat că în mulţimea de protestatari se aflau şi colegii săi de la Platforma DA.
În opinia politicianului moldovean, intervenţia instituţiilor statului împotriva românilor paşnici, civilizaţi, veniţi în Piaţa Victoriei de pretutindeni, atât din diasporă cât şi de acasă, a fost nu doar disproporţionată, ci şi total nejustificată şi iraţională, „a fost de fapt o execuţie publică a democraţiei, de către o guvernare profund antieuropeană. Iar pentru asemenea crime demisia e insuficientă într-un stat european”.
Acesta a mai specificat că reprezentanţii şi susţinătorii Platformei DA rămân şi în continuare alături de „fraţii noştri de peste Prut în lupta noastră comună pentru libertate, democraţie, bunăstare şi siguranţă, pentru supremaţia legii şi a statului de drept”.
În context, Năstase a făcut apel către cetăţenii moldoveni din diasporă să se alăture în număr mare la următorul protest de la Chişinău din 26 august, dar şi la mobilizare maximă către toţi cetăţenii, specificând că e de datoria tuturor să îşi apere ţara în mod paşnic şi civilizat.
„În Republica Moldova protestele paşnice durează de peste 3 ani şi jumătate, timp în care guvernarea cleptocratică a desfăşurat un adevărat arsenal împotriva noastră. I-am învins de fiecare dată prin comportamentul nostru civilizat, democratic şi constituţional”, a scris liderul Platformei DA pe pagina sa de socializare.
Însă, a specificat Năstase, de la începutul protestelor şi până acum, niciodată guvernarea coordonată de Plahotniuc şi chiar el personal, nu au fost încolţiţi mai rău decât acum după adoptarea Rezoluţiei Parlamentului European din 5 iulie, prin care li se cere validarea mandatului primarului ales al Chişinăului, anularea votului mixt şi, poate cel mai dureros, recuperarea miliardelor de la hoţi, de la ei.
„Dovadă e şi adoptarea şi promulgarea în regim de urgenţă a legii amnistierii fiscale din 26 iulie, în fond o amnistie penală la care au recurs Plahotniuc şi Dodon, în pofida criticilor dure venite din partea societăţii civile, a presei libere, a UE, SUA, FMI, Banca Mondială, Consiliul Europei”, a adăugat politicianul.
Vineri seara la Bucureşti a avut loc protestul diasporei care, potrivit celor prezenţi acolo, a fost "scăldat" în gaze lacrimogene şi violenţă, iar numărul celor care au avut nevoie de asistenţă medicală se ridică la 452, dintre care 70 au ajuns la spital.