Anatol Ţăranu: Rezultatele alegerilor de la Chişinău au fost un seism care a clătinat edificiul PD

Dacă în turul doi ar câştiga Ion Ceban, ar fi o problemă foarte serioasă, întrucât de la 1989 încoace, Chişinăul nu a fost condus niciodată de oameni cu porniri şi conţinut anti-naţional, a afirmat Ţăranu, specificând că dacă va câştiga Năstase, lucrurile pentru sistem vor deveni foarte periculoase.
Anatol Ţăranu, comentator politic (Captură Foto)
Maria Maevschi
24.05.2018

Deşi toate sondajele făcute înaintea alegerilor locale anticipate din municipiul Chişinău îi scoteau în turul doi pe Ion Ceban de la socialişti şi pe Silvia Radu, rezultatele au fost un pic diferite, în turul doi ajungând Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, şi Ion Ceban, de la Partidul Socialiştilor. Acest lucru vorbeşte, în opinia comentatorului politic Anatol Ţăranu, despre faptul că în politica moldovenească exista surprize.

”Ceea ce s-a întâmplat cu Silvia Radu a fost într-un fel chiar şi o legitate. Într-o democraţie aşezată, comportamentul electoral al Silviei Radu o prăbuşea fără niciun drept de apel. Faptul că ea a refuzat să participe la dezbateri televizate, într-o democraţie autentică ar fi însemnat că electorii ar fi penalizat-o fără niciun drept de apel”, a declarat Anatol Ţăranu, în cadrul emisiunii ”Important” de la TVC 21.

În contextul în care Silvia Radu a refuzat să participe la dezbateri televizate, Ţăranu a menţionat că cei care au stat în spatele ei şi i-au construit strategia electorală au judecat bine, întrucât nu poţi să-i permiţi să meargă la o dezbatere televizată unei persoane care nu are discurs public şi nici experienţă politică.

”Participarea ei la prezidenţiale a demonstrat cu lux de amănunte că nu are de unde. Apariţia ei într-un studiou televizat cu un contracandidat care cât de cât posedă problematica municipiului ar fi dezarmat-o totalmente. Ea a procedat corect că nu a mers la dezbateri. A mizat pe specificul democraţiei moldoveneşti, dar iată că şi democraţia moldovenească îşi are plusurile sale”, a adăugat comentatorul politic.

Acum, dintre cei doi concurenţi electorali, dacă ar câştiga socialistul Ion Ceban, ar fi o problemă foarte serioasă, consideră Ţăranu, menţionând că, începând cu anul 1989, oraşul nu a fost condus niciodată de oameni care aveau o pornire şi un conţinut anti-naţional. Cu toate că socialiştii se declară moldovenişti, statalişti etc., Ţăranu a mai susţinut că deja foarte multă lume nu-i mai crede.

În contextul în care unii politicieni şi comentatori politici vorbesc despre tancurile ruseşti la modul peiorativ, ca şi cum ar fi doar o sperietoare şi nu ar exista de fapt, Anatol Ţăranu consideră că ”ele există, ele au defilat la 9 mai pe străzile capitalei şi toţi au văzut aceste tancuri”.

”Aceste tancuri au votat pentru Ceban la 20 mai şi acest lucru nu poate fi neglijat. De fapt, aici este vorba despre ceea ce se numeşte încercarea de a întoarce înapoi lucrurile de la 1989 încoace. Nu ar fi nimic dacă moldovenii ar fi fost nişte electori civilizaţi. Problema e cu totul alta, într-o societate în care nu există repere democratice bine puse la punct, asemenea virajuri sunt pasibile de revoluţie”, a punctat comentatorul politic.

Având în vedere că ”independenta” Silvia Radu a fost totuşi susţinută din umbră de Partidul Democrat, potrivit celor mai multe voci, plasarea acesteia pe locul trei a însemnat pentru PD, potrivit lui Ţăranu, ”un seism care a clătinat edificiul care a fost construit cu multă osârdie şi resurse enorme”. Mai mult decât atât, acesta susţine că această undă seismică ar putea avea încă replici, turul doi la Chişinău putând fi o nouă replică seismică pentru sistem.

”Dacă va câştiga Ceban, sistemul încă se va mai ţine chiar dacă s-a produs o fisură la bază. Dacă va câştiga Năstase, şansele fiind bune în acest sens, atunci lucrurile pentru sistem devin foarte periculoase. Gravitatea situaţiei constă în faptul că dacă câştigă partida anti-oligarhică, opoziţia pro-europeană, e clar cu ce se va termina toată această chestie”, a conchis Ţăranu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor