Anatol Şalaru: Rusia a declanşat, întreţinut şi beneficiat de pe urma războiului de la Nistru

Anatol Şalaru afirma că în războiul transnistrean au acţionat concertat şi dirijat ofiţeri ai armatei ruse, ofiţeri ai KGB şi GRU, trupe neregulate organizate în Federaţia Rusă şi trimise să lupte contra R. Moldova.
Tancuri ruseşti în Transnistria (mediafax.ro)
Ştefan Sârbu
12.02.2020

Fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru susţine că declaraţia ministrului de Externe de la Chişinău, Aureliu Ciocoi, despre cum a adus armata rusă din Transnistria pacea pe Nistru a declanşat un val de dezbateri care vor face să nu se mai vadă „pădurea din cauza copacilor”.

„În logica ministrului Ciocoi armata rusă a 'oprit vărsările de sânge' şi în Georgia, inclusiv în 2008? Putem să ne pierdem vremea în dezbateri, mai mult sau mai puţin academice, dar realitatea de facto, mai ales militară, rămâne aceeaşi: Rusia a declanşat, întreţinut şi beneficiat de pe urma războiului de la Nistru”, scrie acesta pe pagina lui de socializare.

În opinia lui Şalaru, este absurd şi sfidează nu doar logica dar şi bunul simţ să crezi că ofiţerii ruşi ai Armatei a 14-a care au organizat şi înarmat separatiştii au acţionat de capul lor. „În războiul transnistrean au acţionat concertat şi dirijat ofiţeri ai armatei ruse, ofiţeri ai KGB şi GRU, trupe neregulate organizate în Federaţia Rusă şi trimise să lupte contra Republicii Moldova.”

Politicianul, menţionează că argumentele lui Ciocoi reprezintă aceeaşi naraţiune pe care de zeci de ani Federaţia Rusă o enunţă şi care este invocată pentru staţionarea ilegală a trupelor ruse în Transnistria: Rusia nu a fost parte a conflictului, Rusia a intervenit pentru pacificare, Rusia nu poate pleca din Transnistria pentru că s-ar declanşa un nou război.

Fostul ministru al Apărării a ţinut să sublinieze că însăşi ziua de 2 Martie, când oficial s-a declanşat războiul pe Nistru este una simbolică: era ziua când Republica Moldova a fost primită în ONU, când tricolorul a fost ridicat pe catargul din faţa Naţiunilor Unite.

În concluzie, Anatol Şalaru a notat că pe lângă Dodon, apar noi şi noi trompete ale intereselor ruseşti. „Nu mă aştept ca Ciocoi să demisioneze. Specialiştii în intelligence spun că nimeni nu demisionează când este în misiune pentru Federaţia Rusă.”

Deşi câteva zile la rând veteranii războiului de pe Nistru şi câţiva deputaţi din opoziţie i-au cerut demisia, şeful diplomaţiei moldoveneşti a declarat că nu va pleca din funcţie, deoarece nu are pentru ce, reiterând că potrivit documentului semnat la summitul OSCE de la Istanbul, în 1999 armata rusă a intervenit să oprească vărsările de sânge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor