Anatol Şalaru cere Ucrainei să oprească prigonirea românilor din Bucovina de Nord
alte articole
Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru, susţine că acţiunile penale ale statului ucrainean împotriva comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi sunt neloiale, incorecte şi neconforme cu aspiraţiile europene ale Ucrainei. În opinia, liderului PUN percheziţiile serviciilor secrete ale Ucrainei la Centrul cultural român 'Eudoxiu Hurmuzachi' de fapt toarnă apă la moară propagandei ruse şi distrug loialitatea minorităţilor faţă de autorităţile ucrainene.
”Intrarea serviciilor secrete ucrainiene în sediul Centrului ”Eudoxiu Hurmuzachi”, confiscarea cărţilor de istorie, revistelor, ziarelor şi a materialelor culturale destinate celebrării Centenarului este o acţiune de tip sovietic şi nu face cinste unui stat care se doreşte a fi parte a lumii euro-atlantice”, comentează Şalaru pe pagina sa de Facebook.
Preşedintele PUN a ţinut să sublinieze că în timp ce etnicii români din Ucraina mor în Donbas apărând integritatea statului, acasă le este călcat în picioare dreptul de a fi români. ”Vor sau nu vor unii lideri de la Kiev, Bucovina este teritoriu românesc, a aparţinut României Mari, iar românii din această zonă sunt la ei acasă.”
În concluzie, Anatol Şalaru a solicitat autorităţilor Ucrainei să oprească prigonirea comunităţii româneşti din Bucovina de Nord şi să nu îngrădească drepturile culturale şi istorice ale românilor bucovineni.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat luni percheziţii la Centrul cultural român 'Eudoxiu Hurmuzachi' din Cernăuţi şi în prezent anchetează conducerea acestuia pentru unele materiale (o hartă a României Mari care include şi nordul Bucovinei) care ar conţine "apeluri la încălcarea integrităţii teritoriale a statului" ucrainean. Preşedintele Centrului cultural român "Eudoxiu Hurmuzachi", Vasile Tărâţeanu, a declarat că în timpul percheziţiilor au fost ridicate toate hărţile României anului 1918, exemplare din revistele "Glasul Bucovinei", ziarul "Neamul Românesc" şi unele cărţi cu conţinut istoric.