ANAT: Lipsa personalului calificat şi a legislaţiei adecvate, probleme grave ale turismului
alte articole
Problemele reale şi îngrijorătoare ale turismului românesc sunt lipsa personalului calificat şi a promăvării interne, slaba promovare externă, fiind necesar şi un mediu legislativ care să creeze înlesniri fiscale, a declarat într-un interviu preşedintele ANAT, Corina Martin.
"Un investitor în turism, un om de afaceri care riscă şi investeşte în turism în România este conştient de importanţa pregătirii şi perfecţionării continue a forţei de muncă şi va căuta soluţii pentru fidelizarea şi stimularea personalului angajat, dar resursele trebuie să provină din încasări şi venituri, iar pentru o corectă echilibrare, statul român trebuie să intervină prin politicile sale. În schimb, acesta, prin nepăsare şi indiferenţă, a perpetuat timp de 22 de ani încoace o stare de lipsă de atenţie pentru acest sector, cu efecte care astăzi copleşesc acest domeniu. Cel mai important, şi vom susţine mereu acest crez, este să creăm şi să susţinem, prin mecanisme legislative adecvate, parteneriatul public-privat în turism", a precizat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.
În ceea ce priveşte posibilele strategii pe care România le poate aplica, Corina Martin este de părere că statul român ar trebui să ia din ce în ce mai mult în considerare soluţia stimulării şi încurajării investiţiilor straine în turismul autohton, pentru a recupera cât mai repede handicapul creat de neprioritizarea turismului ca ramură a economiei naţionale şi pentru a câştiga teren, cât mai repede, în lupta cu competitorii de pe piaţa internaţională.
Din cei peste 1,5 milioane de turişti din acest an de pe litoralul românesc, estimările arată că sub 0,5% au fost străini, slaba promovare externă conducând la acest rezultat
Partea bună este că tot mai mulţi români au început să opteze pentru litoralul românesc, din acest punct de vedere 2012 fiind unul dintre cei mai buni din ultimii patru ani, potrivit Corinei Martin. Pe fondul crizei, care a redimensionat bugetele de vacanţă ale românilor, aceştia au început să prefere să-şi petreacă concediile în România.
"Sunt tot mai mulţi români care vor să-şi petreacă vacanţa de vară în ţară şi ne bucurăm că acest produs turistic este în evidentă creştere de imagine de la un an la altul, iar anul acesta este cel mai bun din ultimii patru. Peste 1,5 milioane de turişti s-au aflat anul acesta pe litoralul românesc, comparativ cu anul trecut, când au fost 1,3 milioane (aproximativ 4.000-4.500 au fost străini). Anul acesta, am avut un grad de ocupare dublu, pe anumite perioade, faţă de anul trecut. Pentru 2012, încă nu avem datele finale, însă estimăm că aproximativ 6.000 au fost străini. (...) Am consolidat piaţa Germaniei, cu două curse charter pe săptămână, faţă de una anul trecut, şi am reuşit să atragem primele grupuri de turişti iranieni, bucurându-ne de o revenire a turiştilor polonezi", a spus preşedintele ANAT.
Corina Martin a menţionat că, în 2012, au fost căutate hotelurile de 3 stele şi 4 stele (cu servicii superioare şi all inclusive), având în vedere că la începutul sezonului a fost lansat primul Family Club Hotel cu servicii premium all inclusive.
"Anul acesta am mai înregistrat o premieră în ceea ce priveşte Litoralul: am început să-l vindem ca produs turistic distinct şi pe piaţa Republicii Moldova. Infotripul de anul acesta, desfăşurat în perioada 22-29 mai, o acţiune la care au participat agenţii de turism din toată ţara şi din Republica Moldova, a contribuit din plin la promovarea destinaţiei pe piaţa agenţiilor de turism", a precizat preşedintele ANAT.
"Pentru ca turismul românesc să primească gura de oxigen de care are nevoie şi care ar genera, în mod firesc, creşterea numărului de turişti, este necesar un mediu legislativ care să creeze înlesniri fiscale pentru cei care activează în acest domeniu, o implicare mai mare a statului sub formă legislativă, de reglementare, de susţinere a iniţiativei particulare şi publice, de promovare a potenţialului turistic al României cu accent pe specificitatea acestuia, de corelare a unor iniţiative. De asemenea, acest lucru ar trebui coroborat cu investiţii masive şi urgente în infrastructura rutieră, şi promovare adecvată şi diferenţiată pe principalele pieţe – ţintă", a spus Corina Martin.
Spre exemplu Bulgaria, care intră în directă competiţie în ceea ce priveşte atragere turiştilor români, este o ţară în care investiţiile germane aplicate după reţete germane au dat roade şi au creat modele de bune practici. Potrivit preşedintelui ANAT, turismul bulgaresc prezintă avantaje competitive clare în raport cu România, avantaje rezultate din taxarea inteligentă a investitorilor, un TVA scăzut, legislaţie care alocă prioritate turismului, tarife mult mai mici la utilităţi şi alimentaţie publică, şi un sprijin direct şi solid din partea touroperatorilor germani care au investit acolo şi au toate interesele să consolideze promovarea acestei destinaţii, în defavoarea altora.