România va majora importul de vin moldovenesc

Preşedintele României, Traian Băsescu şi omologul său moldovean, Nicolae Timofti.
Preşedintele României, Traian Băsescu şi omologul său moldovean, Nicolae Timofti. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

România va majora volumul importului de vin moldovenesc. La această înţelegere au ajuns preşedinţii celor două state - Nicolae Timofti şi Traian Băsescu, în timpul unei convorbiri telefonice. Despre aceasta a comunicat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu. El a menţionat că poziţia preşedintelui Românei vine ca urmare a deciziei recente a Federaţiei Ruse de a bloca importul de vinuri moldoveneşti. "Traian Băsescu a subliniat că va face recomandări în acest sens Guvernului României şi societăţilor comerciale specializate", a spus Ţurcanu. De asemenea, el a confirmat opinia preşedintelui Timofti despre necesitatea de a diversifica pieţele pentru producătorii moldoveni - de la pieţele tradiţionale din CSI - în UE şi Asia. "În aceste procese putem implica şi partenerii din România", consideră Timofti. De asemenea, în timpul convorbirii telefonice, Nicolae Timofti şi Traian Băsescu s-au înţeles să facă demersuri în vederea accelerării la maximum a construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni şi a altor proiecte energetice moldo-române asupra cărora cei doi preşedinţi şi Guvernele celor două ţări au convenit anterior.

Tot miercuri, şeful statului a discutat subiectul embargoului Rusiei în cadrul întrevederii cu noul Ambasador al UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, care i-a înmânat preşedintelui scrisorile de acreditare pentru numirea sa în funcţie. "Diplomatul european a promis să colaboreze în vederea soluţionării acestei sitiuaţii de criză", a spus Ţurcanu. El a mai comunicat că Nicolae Timofti consideră că este necesar de a avea un proces de consultări cu partea rusă în ceea ce priveşte calitatea vinurilor, însă, concomitent, producătorii moldoveni trebuie să caute alte pieţe de desfacere. În dimineaţa zilei de miercuri, în cadrul unui briefing, preşedintele Republicii Moldova a numit acţiunile părţii ruse "neprieteneşti". "Nu este creştineşte şi nici frăţeşte. Nu pot să spun pe ce se bazează această decizie - dacă într-adevăr este legată de calitate sau a coincis cu pregătirile Moldovei pentru Summit-ul de la Vilnius. Timpul va arăta", a spus şeful statului.