Europenii sunt gata să bea vinuri moldoveneşti (presa)

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

'Europenii, solidari cu noi, sunt gata să bea vinuri moldoveneşti', titrează joi Adevărul. Ziarul scrie ca primii care au reacţionat şi au încurajat Republica Moldova după anunţarea embargoului impus de Moscova au fost oficialii români, urmaţi de reprezentanţi polonezi şi estonieni.

Miercuri şi Parlamentul European a dezbătut proiectul unei rezoluţii prin care condamnă presiunile Rusiei împotriva Republicii Moldova şi Ucrainei. În proiectul de rezoluţie dezbătut de PE şi care va fi supus la vot joi se menţionează că instituţiile UE trebuie să apere partenerii săi din Europa de Est cu care negociază acorduri de asociere.

Declaraţia tranşantă a Parlamentul European îi va enerva pe ruşi, comentează Adevărul într-un alt articol. 'Nu ar fi prima dată când oficialii europeni fac zid de apărare pentru a proteja o ţară mică, aşa cum e Republica Moldova. Aşa procedează prietenii adevăraţi. Planul ruşilor menit să ne facă să renunţăm la intenţia de a parafa, la summitul din noiembrie de la Vilnius, Acordul de asociere cu UE, este scris atât de bine, încât ar putea să grăbească procesul', conchide Adevărul.

'Europa sprijină Moldova', titrează şi Timpul, care se referă la faptul că în 1 şi 2 octombrie, 28 de ambasadori, membri ai Comitetului politic şi de securitate al Uniunii Europene, vor întreprinde o vizită la Chişinău.

Totodată, comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, va participa pe 4 octombrie la Forumul organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova. Despre acest lucru a fost informat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapani Tapiola, după ce şeful statului a primit scrisorile de acreditare din partea oficialului european.

'Ziarul de Gardă' scrie că patru cetăţeni chinezi acuzaţi de spionaj şi infracţiuni de crimă organizată în România au deschis mega-afaceri pe ambele maluri ale Prutului. Zheng Siyong, preşedintele de onoare al Asociaţiei oamenilor de afaceri din provincia chineză Fujian, a fondat în R. Moldova mai multe firme, cea mai importantă fiind firma cu capital străin 'Shan Lian International Group'SRL, care administrează centrul comercial Megapolis Mall şi magazinele 'Everest' din Chişinău. Potrivit publicaţiei, Zheng Siyong a fost implicat în mai multe scheme frauduloase în România, fiind declarat persona-non-grata pe teritoriul României, iar în R.Moldova este văzut ca un prosper om de afaceri, cu datorii de peste 100 de milioane de lei la banca lui Plahotniuc.

'Revenirea TVR în Moldova, o cacealma?', se întreabă Evenimentul Zilei Moldova. 'Anunţată ca o importantă victorie mediatică, revenirea postului public din România pe tuburile catodice din Republica Moldova, se dovedeşte a nu fi atât de 'strălucită' precum părea la prima vedere', potrivit ziarului. Acesta se referă la faptul că programele TVR vor fi incluse obligatoriu în grila de bază a societăţilor de cablu, dar nu va fi acordată şi frecvenţa naţională de care TVR a fost deposedată pe timpul guvernării comuniste. 'Cel mai grav este faptul că documentul care va fi semnat poate fi considerat şi ca un gest de stingere amiabilă a litigiului pe care, deşi l-a pierdut, guvernul Republicii Moldova nu catadicseşte să-l rezolve aşa cum e normal', comentează Evenimentul Zilei Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe