Rusia 'a declarat război' Republicii Moldova (presa)

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Presa de la Chişinău critică miercuri decizia Rusiei de a impune un embargou vinurilor moldoveneşti, considerând-o drept una politică, legată de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

'Război total! Onişcenko anunţă că vinurile din Moldova sunt interzise în Rusia pentru o perioadă nelimitată', titrează Timpul. Motivul oficial al interdicţiei este existenţa unor plângeri ce vizau calitatea produselor alcoolice livrate, anunţa marţi ITAR-TASS. Agenţia rusă pretinde că examinează 80.000 de sticle de alcool din Republica Moldova. Onişcenko a criticat activitatea Ministerului Agriculturii de la Chişinău, care în opinia sa nu şi-ar fi făcut treaba.

Timpul subliniază ca trei podgorii din Moldova au obţinut patru medalii la ediţia 2013 a Challenge International du Vin, care se desfăşoară în fiecare an la Bourg, în regiunea Gironde din Franţa. 'Producem vinuri premiate internaţional, de ce Rusia atacă economic Republica Moldova?', se întreabă ziarul citat.

'Embargo pe vinuri: prima palmă anti-Vilnius dată de ruşi', titrează Adevărul. În timp ce guvernul de la Chişinău evită să comenteze tranşant decizia, sperând într-o remediere a situaţiei, experţii califică acţiunile Rospotrebnadzorului drept răfuială politică şi nu exclud alte măsuri drastice din partea Moscovei, scrie Adevărul. 'Deşi ameninţările sanitarului-şef Ghenadi Onişcenko au curs gârlă în ultima lună, autorităţile moldoveneşti au păstrat o tăcere suspectă în jurul acestui subiect. După anunţul de ieri dimineaţă, Vasile Bumacov, ministrul agriculturii, a refuzat să comenteze declaraţiile oficialilor ruşi, chiar dacă recent a fost în vizită la Moscova exact în legătură cu problema exporturilor de vinuri', potrivit ziarului.

Embargoul asupra vinurilor moldoveneşti, o spun toţi experţii, dar şi nespecialiştii, este o decizie politică, legată de apropiatul Summit de la Vilnius, un instrument de şantaj, scrie şi Evenimentul Zilei Moldova. De ani buni Kremlinul foloseşte presiunile economice şi şantajul ca pe o bâtă împotriva ţărilor care au scăpat din îmbrăţişarea imperiului şi doresc să-şi croiască propriul destin, mai scrie EVZ Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe