Ilan Shor – primar cu statut de învinuit şi sub control judiciar, audiat din nou de CNA

Ilan Shor, fostul preşedinte al Băncii de Economii
Ilan Shor, fostul preşedinte al Băncii de Economii (wikipedia.org / Ilan_Shor)

Ilan Shor şi Viorel Bârcă, foştii şefi ai Băncii de Economii, au fost audiaţi miercuri de Centrul Naţional Anticorupţie şi procurorii anticorupţie în două cauze penale care vizează încălcarea regulilor de creditare de către administraţia Băncii de Economii şi abuz în serviciu, soldate cu prejudicii mari la adresa Băncii Sociale. Cei doi au statut de învinuit şi se află sub control judiciar, din cauza gestionării frauduloase a celor două instituţii financiare, se arată într-un comunicat de presă al CNA, remis redacţiei Epoch Times.

Până în prezent, 10 persoane au statut de învinuit în dosarul fraudării Băncii Sociale şi a celei de Economii, datorită înfăptuirii mai multor acţiuni de urmărire penală, inclusiv percheziţii şi arestări. De fapt, investigaţiile procurorilor şi ofiţerilor CNA vizează foşti preşedinţi ai consiliilor de administrare a băncilor cât şi foşti membri ai Consiliilor, dar şi agenţi economici care au beneficiat de creditele acordate cu pretinse încălcări.

În paralel, un grup de anchetă, format din procurori anticorupţie şi ofiţeri CNA, desfăşoară acţiuni în cadrul investigaţiei extinse în cazul celor trei bănci. Aceştia investighează aspectele ce vizează gestionarea prejudiciabilă a proprietăţii de stat şi pierderea controlului statului asupra administrării Băncii de Economii. In procesul de urmărire penală, au fost ridicate documente şi acte de la diferite instituţii ale statului, iar mai mulţi demnitari au fost citaţi pentru audieri, se precizează în comunicat.

Foştii premieri Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, viceguvernatorul Băncii Naţionale Ion Sturzu, ministrul Finanţelor Anatol Arapu, preşedintele Comisiei de anchetă privind situaţia din sistemul financiar-bancar, Marcel Răducan, şi alte persoane publice au fost audiaţi, marţi, în calitate de martori, în acest dosar.

Precizăm că principalul suspect în dosarul penal deschis pe marginea furtului de un miliard de dolari de la trei bănci din Republica Moldova - Unibank, Banca Socială şi Banca de Economii -, Ilan Shor, este începând cu 1 iulie 2015, primar al oraşului Orhei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe