Analist financiar: Întărirea leului, legată de faptul că investitorii au început să vină pentru titluri de stat
Analistul financiar Aurelian Dochia a declarat că întărirea leului este legată de faptul că investitorii au schimbat valută ca să cumpere titluri de stat, iar dacă va mai exista apetit şi interes pentru titluri de stat, tendinţa de apreciere a leului va continua.
"Întărirea leului este legată de faptul că investitorii au început să vină pentru titluri de stat. Ca să cumpere titluri de stat, aceştia au schimbat valută şi asta a făcut să se întărească leul. Dacă există un apetit şi interes pentru titluri de stat în continuare, tendinţa de apreciere a leului va continua, chiar fără să aibă vreo legătură cu fundamentele economiei care rămân totuşi fragile", a menţionat Dochia.
Analistul financiar a subliniat că situaţia economică din România rămâne încă fragilă şi nu crede că există "o bază foarte solidă" pentru o tendinţă de apreciere în continuare.
"Nu ştiu cât ar putea continua această tendinţă de apreciere. Nu mă aşteptam ca leul să ajungă nici unde a ajuns acum pentru că, totuşi, pe datele fundamentale ale economiei nu avem nişte răsturnări de situaţie spectaculoase care să arate că, dintr-o dată, trecem la o creştere viguroasă, că s-au rezolvat toate problemele... Situaţia rămâne încă fragilă, din această cauză este greu să cred că există o bază foarte solidă pentru o tendinţă de întărire în continuare. Dar, până la urmă, această mişcare este de natură speculativă. Dacă investitorii vor continua să creadă că se poate face un câştig pe activele româneşti, atunci leul va continua să se întărească", a mai spus Dochia.
Analistul financiar a explicat că aprecierea leului continuă de câteva săptămâni şi are două componente.
"Îmi este greu să fac o distincţie între cele două, cât de mult contează una şi cât de mult contează cealaltă. Pe de o parte există o puternică tendinţă pe pieţele financiare internaţionale de apreciere a activelor cu risc mai mare, iar leul este un astfel de activ. Investitorii se îndreaptă către astfel de active pentru că nu prea mai au randamente în celelalte zone de active cu risc foarte scăzut şi, atunci, pur şi simplu au început să nu se mai uite la risc. Cred că acesta este factorul principal. Pe de altă parte, după alegerile din 9 decembrie, lucrurile s-au mai stabilizat în România şi în privinţa politicii. Au început să apară clarificări cu privire la proiectele economice ale Guvernului, s-a propus un buget pentru 2013, urmează discuţiile cu FMI...", a mai spus Dochia.
Banca Naţională a României (BNR) a afişat miercuri un curs de referinţă de 4,3364 lei/euro, cel mai mic curs din 30 ianuarie 2012, cu 1,21% mai mic faţă de şedinţa precedentă.