AMPOSDRU trebuie să remedieze deficienţele semnalete de CE până la 6 octombrie

Epoch Times România
03.09.2012

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) trebuie să remedieze problemele semnalate de Comisia Europeană (CE) până la 6 octombrie, au anunţat, luni, reprezentanţii Autorităţii.

Directorul general al AM POSDRU, Cristian Ababei precizat că România a primit la 7 august o scrisoare de presuspendare a plăţilor din partea Comisiei Europene, termenul de rezolvare a deficienţelor fiind 6 octombrie.

"Autoritatea de Management a pregătit un plan de măsuri pe care urmează să îl transmitem către Comisia Europeană. Comisia se referă la deficienţe pornind de la componenta de evaluare a proiectelor, faptul că au fost selectate proiecte care nu aveau bugete justificate suficient, salarii disproporţionate şi faptul că achiziţiile prevăzute în proiecte nu erau în totalitate justificate şi nu erau necesare la nivelul proiectului. Au mai fost constatate deficienţe în ceea ce priveşte sistemul de verificare a cererilor de rambursare şi modul de gestionare a relaţiei cu beneficiarii", a declarat directorul general AMPOSDRU, Cristian Ababei.

În perioada 2 aprilie - 11 mai, Comisia Europeană prin Direcţia Generală Ocupare a efectuat, în conformitate cu prevederile art. 72 (2) din Regulamentul Consiliului Nr. 1083/2006, un audit se sistem şi de operaţiuni având ca obiect verificarea funcţionării sistemului de management şi control instituit pentru POSDRU 2007 -2013.

Principalele probleme semnalate în Raportul de audit al Comisiei Europene se referă la procesul de evaluare şi selecţie, care arată deficienţe sistematice şi nu asigură selecţia proiectelor calitative.

O altă problemă vizează faptul că, regulile naţionale de eligibilitate sunt ambigue în măsura în care acestea permit o alocare şi o utilizare ineficientă a resurselor în implementarea proiectelor.

În acelaşi raport, se mai arată că verificările de management prezintă deficienţe în ceea ce priveşte metodologia aplicată pentru eşantionarea documentelor justificative, ceea ce are drept rezultat un volum foarte limitat de documente justificative controlate.

Potrivit Raportului de audit al CE, s-a mai constatat că, în cazul mai multor proiecte care au fost verificate, costurile ridicate aferente resurselor umane nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele suport, iar costurile pentru resurse umane sunt excesive şi nu sunt proporţionale cu activităţile îndeplinite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor