Amnesty: Până la 13.000 de civili au fost executaţi într-o închisoare militară siriană

Amnesty Internaţional a estimat că 50 de civili au fost executaţi ilegal în fiecare săptămână la o închisoare militară siriană în perioada 2011-2015. Grupul a cerut ca regimul Assad să fie adus în faţa Curţii Penale Internaţionale.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.02.2017

Între 5.000 şi 13.000 de persoane au fost executate în închisoarea militară siriană din Saydnaya în perioada 2011-2015, conform unui raport publicat marţi de grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional.

Majoritatea victimelor au fost civili care au denunţat regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a precizat Amnesty.

Raportul, intitulat “Human slaughterhouse: Mass hangings and extermination at Saydnaya prison, Syria” a fost confirmat de 84 de martori şi mărturii ale unor experţi, inclusiv gardieni de închisoare, foşti deţinuţi, judecători şi avocaţi.

“Între 2011 şi 2015, Saydnaya a fost locul unor execuţii în masă, cu un total de aproximativ 50 de persoane ucise pe săptămână”, a declarat secretarul general al Amnesty Internaţional în Germania, Markus N. Beeko.

Execuţiile au fost aparent autorizate de guvernul sirian, iar tribunalele militare în doar câteva minute dădeau verdictul de condamnare la moarte.

Mii de persoane au fost ucise prin tortură şi aplicarea de tratamente inumane. “Aceste încălcări sistematice şi majore ale drepturilor omului sunt cazuri de crime împotriva umanităţii. Crimele nu pot rămâne nepedepsite, ci trebuie aduse în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Beeko.

În cazul în care această rută este blocată de Consiliului de Securitate al ONU, atunci statele membre ale ONU ar trebui, individual, să facă tot ce pot pentru a ne asigura că vinovaţii vor răspunde pentru aceste crime, a adăugat Beeko.

Din anul 2011, în Siria este un război civil sângeros, în care au fost ucise peste 310.000 de persoane şi au fost strămutate alte câteva milioane de sirieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor