Amiral rus anunţă o revenire a Flotei ruseşti din Marea Neagră

Şeful Flotei ruseşti din Marea Neagră a declarat duminică că a luat sfârşit perioada de decădere a Marinei post-sovietice, susţinând că flota a primit peste 10 nave de luptă noi în 2014 şi va primi în viitorul apropiat o gamă largă de avioane de luptă, submarine şi nave, conform Moscow Times.
Nave de luptă ruseşti participă la repetiţii pentru parada Zilei Marinei în Sevastopol, Crimeea, 24 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.07.2015

Şeful Flotei ruseşti din Marea Neagră a declarat duminică că a luat sfârşit perioada de decădere a Marinei post-sovietice, susţinând că flota a primit peste 10 nave de luptă noi în 2014 şi va primi în viitorul apropiat o gamă largă de avioane de luptă, submarine şi nave, conform Moscow Times.

“Pentru prima dată într-o perioadă îndelungată am introdus în flotă, în cursul unui an calendaristic, peste 10 nave de luptă noi şi mai multe nave de susţinere”, a declarat duminică amiralul Alexander Vitko, conform agenţiei de ştiri RIA Novosti.

Flota Mării Negre, cu sediul în portul Sevastopol din peninsula Crimeea, a fost puternic limitată de un acord cu Ucraina înainte ca Rusia să anexeze peninsula ucraineană în martie 2014. În baza acelui acord, Rusia nu putea să adauge noi nave în flota sa învechită din perioada sovietică.

Ministerul rus al Apărării a început să consolideze flota cu noi nave după anexarea Crimeei, adăugând în rândurile sale câteva submarine noi şi nave mici de luptă.

Marina este unul dintre principalii beneficiari ai programului rusesc de reînarmare în valoare de 350 miliarde de dolari, care se ve încheia în 2020. Alocarea de fonduri urmăreşte să consolideze capabilitatea Rusiei de a-şi proiecta forţa dincolo de apele sale teritoriale.

Se estimează că în acest an, Marina va pune în funcţiune 10 nave de luptă noi, 40 de nave de susţinere şi un număr nespecificat de avioane de lupte, a declarat duminică şeful Marinei ruse, amiralul Viktor Chirkov, fiind citat de TASS.

De asemenea, Marina rusă îşi măreşte viteza operaţională, petrecând mai mult timp pe mare decât în orice moment de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Conform lui Chirkov, în 30 iunie Marina rusă a desfăşurat simultan 100 de nave de luptă şi submarine, deşi duminică doar 68 se mai aflau în largul mării.

În prezent, Rusia menţine o prezenţă permanentă de până la 10 nave în Mediterană şi a început să patruleze Golful Aden, a adăugat Chirkov.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor