Ucraina şi Franţa, ultragiate de vizita unor oficiali francezi în Crimeea

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

O vizită efectuată în Rusia de către 10 oficiali francezi a atras condamnare publică din partea Ministrului de Externe al Ucrainei şi Franţei, care i-au acuzat de încălcarea hotărârilor internaţionale şi de justificarea agresiunii Rusiei.

Vizita a fost organizată de Fundaţia pentru Pace din Rusia şi a fost sprijinită de Organizaţia de Dialog Franco-Rus. Organizaţia este condusă de directorul companiei căilor ferate ruse, Vladimir Iakunin şi de către un parlamentar francez, Thierry Mariani.

Ministrul de Externe al Ucrainei, a descris vizita drept „un pas iresponsabil şi o demonstraţie a lipsei de respect pentru suveranitatea Ucrainei” afirmând că cei implicaţi vor primi interdicţia de a intra în Ucraina.

Franţa, care a avut un rol major în negocierea acordului Minsk II, a condamnat şi ea vizita. Le Figaro, l-a citat pe ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, care a afirmat că este „şocat” de această decizie, şi că „regretă mult iniţiativa şi că este o încălcare a legii internaţionale”.

Vizita a inclus călătorii în Simferopol, Ialta şi Sevastopol, unde oficialii francezi s-au întâlnit cu „grupuri civile”.

Conform oficialilor, scopul acestei vizite a fost de a descoperi prin experienţă proprie situaţia din Peninsula Crimeea la un an după anexarea acesteia de către Rusia. Vizita în teritoriu a fost făcută sub aripa unei organizaţii ruse.

Autorităţile ucrainene au reacţionat în special după ce oficialii aflaţi în vizită au făcut declaraţii pe canalele de televiziune franceze, afirmând că dacă Peninsula Crimeea nu ar fi fost anexată la Rusia, „ar fi avut loc un război civil şi în Crimeea nu numai în Donbas”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.