Americanii, nemulţumiţi de lucrările de mediu ale BP; BP acuză lideri din Louisiana de „grandomanie politică”
alte articole
Compania petrolieră British Petroleum (BP) şi SUA au intrat într-un ”război al cuvintelor” în cazul operaţiunilor de curăţare de după dezastrul ecologic din 2010, de la Deepwater Horizon, scrie publicaţia The Guardian, în ediţia sa online. Guvernatorul de Louisiana, Bobby Jindal, spune că BP s-a concentrat prea mult pe imaginea sa şi trebuie să-şi îndrepte atenţia către acoperirea costurilor de refacere a mediului.
Grupul BP s-a trezit implicat într-un scandal cu unul dintre statele americane cele mai afectate de poluarea cauzată de explozia de la Deepwater Horizon, în 2010. Un director executiv în cadrul BP i-a acuzat pe liderii din Louisiana de ”grandomanie politică” şi că fac ”afirmaţii evident false”, în ceea ce priveşte raportul grupului după accidentul de mediu.
Scandalul reflectă frustrarea celor de la BP după ce au eşuat din nou în a convinge un judecător că ar putea limita plăţile compensatorii pe motive de fraudă şi rămânând astfel împotmoliţi într-un caz juridic civil cu Departamentul de Justiţie al SUA privind sonda Macondo.
Geoff Morrell, vicepreşedintele BP pe comunicare din SUA, a răspuns observaţiilor critice făcute de guvernatorul de Louisiana, Bobby Jindal, şi de unul dintre oficialii săi de top, Garret Graves, la o reuniune a Consiliului de restaurare Gulf Coast.
”Grandomania lor politică conţine afirmaţii evident false, sfidează raportul dovedit de refacere a mediului, care a avut loc dincolo de Golf, şi defăimează eforturile impresionante ale zecilor de mii de oameni pentru recuperare şi restaurare imediată”, a spus Morrell.
Aceasta a fost o izbucnire care, venind după observaţiile relativ sobre făcute de BP în trecut, a declanşat un răspuns imediat din partea lui Garret Graves, arătând astfel că niciuna din părţi nu este în măsură să facă vreun compromis.
”BP nu este o victimă a acestui dezastru. Indiferent de ceea ce spun sau fac, familiile celor decedaţi şi cetăţenii din Golf sunt victime şi vom lupta pentru ca BP să răspundă pentru acţiunile lor. Campania celor de la BP de a se portretiza în victima este neruşinată”, a spus acesta într-un e-mail adresat unor jurnalişti.
În opinia lui Graves, faptul că directorii BP au numit preocupările oficialilor americani drept ”grandomanie” este ridicol.
”Ei au provocat cea mai gravă deversare de petrol din istoria naţiunii noastre, se face cea mai rea curăţare din istoria naţiunii noastre şi noi ar trebui să stăm degeaba şi să-i lăsăm să continue?”, s-a întrebat Graves.
În cadrul reuniunii Consiliului de restaurare, Jindal a spus că BP s-a concentrat prea mult pe imaginea sa şi că trebuia să-şi îndrepte atenţia pentru a acoperi costurile de refacere a mediului.
Acesta a susţinut că societatea petrolieră trebuie să oprească cheltuirea a sute de milioane de dolari pe campanii de relaţii publice, ”spunându-ne ce grozavi sunt ei şi să înceapă să o dovedească prin respectarea obligaţiilor din Actul de apă curată şi a Dezastrului Resurselor Naturale”.
Dar Morrell a menţionat că, până în prezent, BP a cheltuit mai mult de 26 de miliarde de dolari (17 miliarde lire sterline) pentru curăţarea locului. ”Afirmaţiile că am fi cheltuit mai mulţi bani pe publicitate decât pe lucrări de mediu sunt extrem de eronate şi par menite intenţionat să inducă în eroare publicul”, a subliniat Geoff Morrell, de la BP.
Potrivit unor executivi din industria de petrol, cu legături strânse la BP, firma a fost fericită să ”intensifice retorica”, în ciuda angajamentelor sale financiare pentru a ajuta statele din sud.
Grupul cu sediul la Londra spera să obţină o hotărâre judecătorească pentru a opri plăţile compensatorii pe fondul revendicărilor sale privind frauda, dar judecătorul Carl Bărbier a decis ca nu există dovezi credibile pentru a susţine aceste afirmaţii.
Pe de altă parte, la începutul acestei luni, Comisia federală de reglementare în energie din SUA (FERC) a obligat BP să răspundă acuzaţiilor de manipulare a pieţei de gaze naturale în Texas, ameninţând compania energetică cu amenzi de aproape 29 de milioane de dolari.
FERC a scos în evidenţă o conversaţie de două minute între un stagiar la BP şi un comerciant de gaze, ca dovadă că BP a cumpărat şi a vândut gaze, generând o posibilă pierdere în piaţă, în scopul de a-i creşte valoarea.
”Aceste acuzaţii sunt nefondate şi menţinem ce am prezentat anterior în mod public în februarie 2011 – aceea că niciunul din comercianţii BP de gaze naturale nu a fost implicat în nicio manipulare a pieţei, către sfârşitul anului 2008. Grupul BP este dezamăgit de faptul că FERC a adus aceste acuzaţii şi ne vom apăra în mod cert împotriva acestora”, a anunţat compania.
Deversarea de petrol
Aproape 5 milioane de barili de petrol s-au vărsat din sonda Macondo în Golful Mexic din SUA, iar BP a cheltuit aproape 26 de miliarde de dolari (16,8 miliarde de lire sterline), drept compensare şi pe curăţirea mediului. Deversarea a durat aproape 90 de zile până să poată fi oprită, după o explozie pe platforma Deepwater Horizon şi a adus ”o avalanşă” de procese care se desfăşoară şi azi. Plăţile ulterioare ar putea duce la o factură totală de 40 de miliarde de dolari sau chiar mai mult.
Mai mult de 14 miliarde de dolari au fost cheltuite deja ca răspuns imediat la accident, inclusiv printr-o încercare disperată de a elimina smoala de pe plajele din statele din sud.
Alte 11 miliarde de dolari au fost utilizate pentru a deconta aproximativ 300.000 de cereri de la persoanele fizice, companii şi agenţii de stat afectate de cea mai gravă deversare de petrol din istoria ţării. Din această sumă, 4,5 miliarde de dolari au fost cheltuite pe un acord de pledoarie pentru a soluţiona acuzaţiile penale din partea Departamentul de Justiţie şi un caz civil cu Wall Street, Comisia de Valori Mobiliare şi Schimb Valutar.
Există încă un proces în desfăşurare cu Departamentul de Justiţie, companii şi unii reclamanţi individuali, în care compania BP este acuzată de neglijenţe grave.