Amenzi de aproape 160.000 de lei, aplicate de ANSVSA, în perioada sărbătorilor de iarnă

Epoch Times România
14.01.2013

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au aplicat amenzi în valorea totală de aproape 160.000 de lei, în urma mai multor controale efectuate în perioada sărbătorilor de iarnă, informează reprezentanţii Autorităţii.

"Sancţiunile aplicate în urma verificărilor au constat în aplicarea unui număr de 143 de amenzi şi emiterea a patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii (în Alba, Vaslui şi două în Harghita), precum şi două ordonanţe de interzicere a activităţii (în Vaslui şi Dâmboviţa). De asemenea, a fost confiscată o cantitate de 5.962 de kg de produse de origine animala (carne pasăre şi porc, produse din carne, produse lactate, produse din peşte), care puteau pune în pericol sănătatea cetăţenilor", au adăugat reprezentanţii ANSVSA.

Conform sursei citate, tematica de control a prevăzut verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitar veterinare în târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri), precum şi în unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor, barurilor.

Au fost realizate 4.202 controale la unităţile respective, fiind verificate: 32 de abatoare, 136 de unităţi de procesare carne sau lapte, 1.137 de magazine alimentare, 432 de supermarketuri, 330 de carmangerii, 557 de măcelarii, 742 de restaurante, 80 de cantine, 36 pizzerii, 124 de fast food-uri, 63 de pensiuni turistice, 35 unităţi de catering, 47 de pescării, 65 de pieţe agroalimentare, 137 depozite alimentare, 60 de hale agroalimentare, 41 de brutării şi 149 de laboratoare de cofetărie-patiserie.

"Printre neregulile depistate de inspectorii ANSVSA în timpul controalelor s-au numărat neîntreţinerea igienică a spaţiilor de prelucrare si depozitare, ambalare ale produselor alimentare; nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare privind dotarea si întreţinerea spatiilor de producţie; absenţa echipamentelor de protecţie sau echipamente de protecţie incomplete, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreţinerea ustensilelor, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare", potrivit sursei citate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor