Ameninţare cu bombă în Piatra Neamţ. Poliţia a securizat un perimetru de 2.000 de mp
Trei tineri au fost prinşi în flagrant, vineri dimineaţă, de procurorii DIICOT, care a colaborat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), în timp ce amplasau o bombă cu exploziv militar sub maşina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010, relevă B1 TV.
Scandalul din acea perioadă a scos la suprafaţă legăturile dintre poliţie şi interlopi, în urma căruia a fost demis Aurel Şoric, şeful IPJ Neamţ.
Cele trei persoane prinse au fost duse la audieri la DIICOT Neamţ. Tinerii se aflau de două săptămâni sub monitorizarea agenţilor SRI, DGIPI, DIICOT şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.
În momentul de faţă mai multe echipaje de poliţie, jandarmerie şi pompieri, care au evacuat blocul din vecinătatea parcării unde se află maşina interlopului Bogdan Mararu. Autoturismul era parcat pe strada Privighetorii, iar dacă bomba ar exploda, deflagraţia ar fi avut loc pe o suprafaţă de 350 de metri.
Ilie Miţea, prefectul de Neamţ a precizat că în prezent zona este evacuată pe un perimetru de 2.000 de metri pătraţi, accesul fiind restricţionat pe toate străzile din acea zonă.
Operaţiunea de dezamorsare a fost deja demarată de către o echipă de specialişti pirotehnişti din cadrul SRI de la Bucureşti care a fost trimisă la faţa locului.
Cei trei învinuiţi sunt membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă - omor calificat, distrugere calificată şi acte de terorism, au anunţat, într-un comunicat de presă procurorii DIICOT. Autorităţile au descoperit un dispozitiv artizanal ce conţine circa 1 kilogram de substanţă explozivă, cel mai probabil C4, a cărui detonare urmă sa fie făcută mecanic.
Pe lângă detonarea acestei bombe, membrii grupării intenţionau să incendieze şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, care aparţin altor două părţi vătămate, acţiuni ce au fost stopate prin intervenţia organelor de urmărire penală.
"În sarcina învinuiţilor se reţine că, sub coordonarea liderului grupării, învinuitul P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, în vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M., proprietarul autoturismului", se mai precizează în comunicat.
Şase persoane sunt audiate în momentul de faţă la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Neamţ. După finalizarea audierilor, procurorii vor lua măsurile legale ce se impun.
Cine a fost Gheorghiţă Mararu
Gheorghiţă Mararu a fost finul lui Vasile Rodideal, un cunoscut interlop basarabean, care a fost acuzat pentru mai multe infracţiuni grave, şi a devenit cunoscut prin relaţiile sale foarte strânse cu poliţiştii, lucru ce a dus la o serie de demiteri în rândul poliţiei din Neamţ.
Împreună cu poliţistul Ovidiu Cristian Popa, Mararu a fost judecat în anul 2006 în dosarul "Omul Mafiei la vârful Poliţiei". La acea vreme, Gheorghiţă Mararu şi naşul său, Vasile Rodideal, au fost acuzaţi de uz de fals şi de cumpărarea influenţei, fapte ce avea ca scop reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere.
Câteva luni mai târziu numele lui Mararu revine în atenţia poliţiştilor,când una din maşinile de lux ale interlopului a fost incendiată în Piatra Neamţ, moment în care legătura dintre Mararu şi poliţistul Popa a ieşit din nou la iveală. Ulterior, Cristian Chilat, zis “Falău”, cel care i-a adus peste ani moartea, a fost arestat pentru distrugerea limuzinei şi încarcerat.
De atunci, Falău a promis că se va răzbuna pe Mararu. Prin urmare, în 2010, când interlopul se afla împreună cu fratele său într-o cafenea din Piatra Neamţ, "Falău", a scos pistolul şi l-a împuşcat pe Gheorghiţă Mararu. Falău l-a asasinat pe Mararu, trăgându-i patru gloanţe în abdomen
La scurt timp după decesul interlopului au ieşit la suprafaţă noi relaţii ale acestuia cu oamenii legii. Astfel, Aurelian Şoric, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, a fost demis după ce i-a luat apărarea interlopului. Ulterior, s-a dovedit că Şoric şi-a construit o casă lângă cea a lui Gheorghe Mararu. În plus, acesta ar fi stat cu chirie în casa interlopului.
Deşi nicio firmă nu era trecută pe numele său, Gheorghe Mararu datora Fiscului un milion de lei.