Ambasadorul Olandei la Bucureşţi evocă o colaborare între autorităţile juridice şi vamale din România şi Olanda

Epoch Times România
25.04.2012

Ambasadorul agreat al Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, a declarat, că autorităţile juridice, poliţieneşti şi vamale din România şi Olanda ar trebui să colaboreze în lunile ce urmează şi şi-a exprimat speranţa că cele două ţări vor trece peste divergenţele de moment.

În discursul susţinut la recepţia organizată de Ziua Olandei, Matthijs van Bonzel a evocat ”legăturile strânse” dintre cele două ţări la nivel social, sportiv şi economic.

”Având în vedere aceste aspecte va fi posibil să soluţionăm şi diferenţele de natură politică. Poate că avem diferenţe de opinie asupra unor chestiuni, chestiuni politice, dar trebuie să avem o perspectivă mai largă asurpa lucrurilor. Această perspectivă este luminoasă, plină de culoare”, a precizat ambasadorul.

Matthijs van Bonzel a mai spus că în pofida opiniilor diferite asupra anumitor aspecte, România şi Olanda împărtăşesc aceleaşi principii.

”Poate că avem opinii diferite în momentul de faţă despre anumite elemente, dar împărţim aceleaşi principii. Principii ale comerţului, democraţiei şi justiţiei. Am colaborat în operaţiuni de menţinere a păcii, în probleme de poliţie, la NATO şi în ceea ce priveşte extinderea UE”, a spus ambasadorul.

Diplomatul s-a referit la familia europeană din care cele două ţări fac parte, fapt ce nu exclude divergenţele.

”România şi Olanda aparţin aceleaşi familii, Europa. Asta nu înseamnă că suntem întotdeauna de acord, ci că interesele noastre vor fi mereu aceleaşi. Dar apartenenţa la o familie înseamnă că orice divergenţe reprezintă doar un element într-un context mai larg”, a subliniat Matthijs van Bonzel.

Fără să facă o referire clară la Schengen şi MCV, ambasadorul agreat al Olandei a evocat o colaborare între autorităţile din cele două ţări în lunile următoare.

”Relaţiile interumane sunt cruciale, inclusiv în zona domniei legii. Judecătorii români şi olandezi trebuie să lucreze împreună, la fel şi procurorii, poliţişti, ofiţerii de frontieră şi autorităţile vamale. Ar trebui să ne concentrăm asupra acestui lucru în lunile următoare”, a punctat ambasadorul.

Olanda este singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Autorităţile de la Haga aşteaptă un raport pozitiv pe MCV în luna iulie, înainte de Consiliul European din septembrie când se va lua o decizie în acest sens.

Ambasadorul Olandei agreat la Bucureşti aşteaptă de câteva luni să prezinte documentele de acreditare preşedintelui Traian Băsescu, dar acesta nu şi-a făcut timp să îl primească pe diplomatul olandez.

Surse diplomatice susţin că situaţia neobişnuită are legătură tocmai cu refuzul Olandei de a-şi da acordul pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor