Ce variantă de regionalizare propune PC
alte articole
Teritoriul României ar trebui să fie împărţit în şapte regiuni mari, la care se adaugă Ilfov-Bucureşti, conform proiectului de regionalizare propus de reprezentanţii Partidului Conservator.
"PC este pentru regionalizare, va fi un pas care va da şansa României pentru dezvoltare, pentru atragerea de investitori. Acest proces este de bun augur şi dorim să facem parte din echipa care se ocupă cu acest lucru", a declarat deputatul PC Mircea Irimie.
În viziunea lui Irimie, municipiul Cluj-Napoca ar trebui să fie capitala regiunii de nord-vest. Fiecare dintre regiuni va avea un buget propriu şi va face proiecte regionale şi naţionale.
Ce propuneri au mai fost făcute
Autorităţile nu au în plan desfiinţarea comunelor, ci stimularea asocierilor între acestea, a precizat vicepremierul Liviu Dragnea care a vorbit despre proiectul de regionalizare.
"În primul rând, dacă noi încercăm acum să construim acest proiect de regionalizare şi să înfiinţăm structuri administrative şi să le înfiinţăm până la sfârşitul anului, să facem şi structuri de conducere şi să avem un an, doi, trei de tranziţie, dacă noi în acest an începem să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară. Nu poţi să faci în nişte laboratoare nişte proiecte că aşa îţi vine, fără să te întrebi dacă oamenii îşi doresc aşa ceva. Sentimentul de apartenenţă la comunitate este unul dintre cele mai importante sentimente ale unui om. Cel mai mult îşi iubeşte comuna. (...) Omul cel mai mult îşi iubeşte comuna, după care îşi iubeşte judeţul, după care îşi iubeşte ţara", a precizat Dragnea.
Pentru primarii din localităţile mici, care se plâng că nu au suficiente fonduri, Dragnea a promis că va avea în vedere un nou sistem de finanţare la nivelul bugetelor locale. Vicepremierul a dat vina pe fostele guverne care "au tot luat" din resursele administraţiilor locale, care s-au diminuat cu 6,7 miliarde de lei.
"Aceşti 6,7 miliarde de lei au fost scoşi din administraţia locală prin diverse metode şi au fost duşi banii la administraţia centrală. Apoi spun că administraţiile locale au arierate. Normal că au dacă îi iei, nu mai are bani", a precizat Dragnea.
Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul unei dezbateri pe tema regionalizării ce a avut loc la Academia Română, că "regiunile pot să fie mult mai eficiente decât un guvern central în legătură cu absorbţia fondurilor europene". Totodată, şeful Executivului a precizat că guvernul va fi mai eficient dacă va ceda o mare parte din atribuţii către regiuni, după ce va fi finalizat procesul de regionalizare.
"Sunt unul dintre premierii care cred că Guvernul are prea multe atribuţii şi ca un guvern mai suplu, mai eficient trebuie să cedeze o parte importantă din aceste atribuţii către regiuni, municipii, oraşe. Eu mă confrunt zilnic cu această supracentralizare. Statul român s-a supracentralizat în ultimii ani. Organizarea în regiuni va asigura o mai mare putere financiară. Marea problemă a municipiilor, comunelor este slăbiciunea financiară. Trebuie să vină Guvernul să dea împrumuturi, să finanţeze. Ideea de credit bancar este una înrobitoare. Regiunile pot să fie mult mai eficiente decât un guvern central în legătură cu absorbţia fondurilor europene", a explicat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a precizat că regionalizarea va avea efecte pozitive asupra Justiţiei, al cărei sistem este "supracentralizat".
"Problema Justiţiei este un sistem supercentralizat, aproape toate procesele se termină la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ar trebui să se termine la Curţile de Apel, care ar trebui să fie pe regiuni. Cred că organizarea Justiţiei trebuie să meargă mână în mână cu regionalizarea. La nivel regional, Curţile de Apel trebuie să finalizeze mare parte din proceduri, la un nivel mai eficient şi mai puţin costisitor pentru cetăţeni", a afirmat primul ministru.
Victor Ponta a evidenţiat faptul că regionalizarea României nu este solicitată de Comisia Europeană sau de Uniunea Europeană (UE), dar că această idee este salutată de către oficialii de la Bruxelles.
"Nu ne este cerută regionalizarea de către Comisia Europeană sau UE, dar este salutată această idee. Vicepremierul Liviu Dragnea vă poate confirma, este o idee salutată de partenerii europeni. Capacitatea instituţiilor de absorbţie a fondurilor europene va creşte. Cele mai eficiente instituţii în înscrierea de proiecte au fost autorităţile locale. Cred că Programul Operaţional Regional este singurul la care proiectele depăşesc anvelopa pusă la dispoziţie, oamenii pot să vadă drumuri, canalizări, şosele", a subliniat şeful Guvernului.