Ambasadorul Franţei: Nu acceptăm derivele şi derapajele care privesc justiţia
alte articole
Ambasadorul Philippe Gustin a declarat pentru RFI că Franţa nu dă lecţii, dar este vigilentă şi nu acceptă derapajele atunci când este vorba de justiţia din România.
”Cred că pe un subiect atât de sensibil ca Justiţia trebuie să fim extrem de modeşti. Sistemele de justiţie din marile ţări occidentale s-au construit în sute, chiar în mii de ani. Şi procesul nu e terminat, nu e niciodată terminat. România cunoaşte azi ceea ce alte ţări au cunoscut în trecut. Există evenimente judiciare care au marcat peisajul actualităţii din ultimele luni. O sa spun lucrurile foarte clar: e vorba în primul rând de încarcerarea unui fost prim-ministru. Justiţia are azi sentimentul că deţine o adevărată putere şi că poate lucra independent. E foarte bine aşa, e ceea doresc şi partenerii europeni ai României. Dar, pe de altă parte, ne aflăm pe o linie foarte subţire. Această putere trebuie să fie independentă, cu siguranţă, dar nu trebuie să treacă de partea cealaltă şi să îşi folosească forţa în detrimentul celorlalte puteri, fie că e vorba despre Executiv sau Legislativ. Toate trei contribuie la echilibrul unui stat de drept. E o căutare permanentă a echilibrului între puteri în România, dar nu numai aici, e valabil şi pentru alte ţări”, a spus Gustin, întrebat ce aşteptări are în privinţa procesului de monitorizare a justiţiei din România de către Bruxelles.
Ambasadorul francez a subliniat că Franţa nu dă lecţii, dar nici nu acceptă derivele şi derapajele.
”Îîn acest domeniu cred că trebuie să existe exigenţe şi aici e vorba în primul rând de exigenţele impuse de regulile europene. Pe de altă parte, eu nu dau lecţii. În toate ţările europene care ar putea fi critice găsim exemple – şi nu foarte îndepărtate – despre care putem spune acelaşi lucru. Repet : modestie, nu dăm lecţii, dar suntem foarte vigilenţi, nu acceptăm derivele şi derapajele. Aceasta e atitudinea Franţei. Îi lăsăm să se exprime pe cei mai în măsură să se exprime şi cred că aici Comisia Europeană face foarte bine acest lucru”, a precizat Philippe Gustin.
În ceea ce priveşte corupţia, diplomatul a menţionat că pentru reprezentanţii comunităţii franceze din România aceasta nu reprezintă principala problemă.
”Când merg prin ţară şi mă întâlnesc cu reprezentanţii comunităţii franceze aceasta e întotdeauna a doua sau a treia întrebare pe care le-o pun. Mă interesează care sunt dificultăţile pe care le întâmpină în România. Şi niciodată primul raspuns nu e legat de corupţie. Prima problemă e legată de educaţie. Intreprinzătorilor le e greu să găsească mână de lucru adecvată pentru ceea ce au nevoie. A doua problemă e legată de dificultăţile administrative. Şi din aceste dificultăţi administrative pot să apară chestiunile de corupţie, dar nu e primul element evocat. E adevarat însă că e un subiect unde trebuie să fim atenţi, atât în România, cât şi în alte ţări”, a declarat Philippe Gustin.
Ambasadorul Franţei consideră că UE trebuie să dea un răspuns cât mai rapid referitor la primirea României în spaţiul Schengen.
”Poziţia Franţei nu s-a schimbat, dar Franţa nu e singură în Europa, calendarul aderării e stabilit de toate ţările europene. Vorbim des între ambasadorii europeni despre asta şi încercăm să găsim un echilibru. Dorinţa mea este să existe o decizie cât mai rapid posibil. Dar trebuie să fie o decizie care să nu excludă. Spun asta pentru că am auzit recent nişte declaraţii ale unor politicieni germani. Trebuie să fim foarte atenţi la acest subiect, care e foarte sensibil în România. Trebuie deci să dăm un răspuns cât mai rapid posibil”, a punctat Philippe Gustin.