Ambasadorul Franţei: MCV, un mecanism de cooperare şi nu de control

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul de cooperare şi nu de control, a cărui menire este să ne permită să facem progrese în materie de stat de drept şi independenţa justiţiei la nivel european, a declarat, pentru Epoch Times, Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România.
Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
07.11.2012

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul de cooperare şi nu de control, a cărui menire este să ne permită să facem progrese în materie de stat de drept şi independenţa justiţiei la nivel european, a declarat, pentru Epoch Times, dl. Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România.

Următorul raport MCV pentru România, în care vor fi prezentate progresele făcute în justiţie în ultima vreme şi punctele slabe identificate, ar urma sa fie prezentat până la sfârşitul acestui an, după cum a anunţat Olivier Bailly, purtătorul de cuvânt al CE, deşi oficialii români se aşteaptă să-l primească abia în 2013. În acest raport ar urma sa fie semnalate şi derapajele, cum ar fi decizia recentă a Parlamentului, care a decis să-l menţină în funcţie pe senatorul Mircea Diaconu, deşi acesta fost declarat incompatibil de instanţa supremă.

În privinţa aderării României la spaţiul Schengen, Philippe Gustin a precizat că poziţia Franţei nu s-a schimbat în ultima vreme. Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a susţinut recent că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la Schengen, însă nu toate statele au avut aceeaşi poziţie faţă de România. Cel mai probabil România va adera la Schengen în două etape, întâi cu graniţele maritime şi aeriene, în 2013, iar apoi cu cele terestre, după cum a apreciat ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Se caută soluţii pentru romi

Problema romilor care au plecat în număr mare din România în Franţa a rămas o chestiune la care autorităţile franceze caută încă o soluţie eficientă de rezolvare. Până în prezent, ţiganii au fost încurajaţi să revină în ţara de origine în schimbul unei sume de bani, dar mulţi au preferat să se reîntoarcă pe teritoriul francez. "Ministrul francez de Interne a indicat că există un proces de reflecţie pe această temă care urmăreşte revizuirea modalităţilor de ajutor pentru repatriere", a declarat Philippe Gustin, într-un interviu acordat pentru Epoch Times.

Ambasadorul a mai precizat că Franţa a fost întotdeauna o destinaţie de imigraţie care primeşte pe teritoriul ei pe străinii aflaţi în legalitate şi care respectă legile Republicii. Statul francez acordă astfel în fiecare an 180.000 de noi premise de şedere.

În afară de faptul că România este cunoscută pentru faptul că "exportă" numeroşi ţigani în Franţa, ţara noastră rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii străini din numeroase motive, printre care faptul că este o piaţă cu angajaţi calificaţi şi costuri competitive, o poziţionare strategică în zonă şi resurse naturale promiţătoare, a declarat Philippe Gustin.

Ambasadorul Franţei a afirmat că îşi doreşte ca România să cunoască o stabilitate a instituţiilor sale, condiţie sine qua non pentru a fructifica formidabilele atuuri pe care le are această ţară.

Philippe Gustin, care şi-a început mandatul în România în martie 2012, este doctor în istorie socială şi a ocupat, printre altele, funcţiile de purtător de cuvânt al Guvernului şi al ministrului Educaţiei din Franţa şi consilier la Ministerul Agriculturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor