The Economist: Majoritatea românilor par să se fi săturat de Băsescu

Traian Băsescu are multe calităţi, dar cele bune (un umor sănătos, energie nemăsurată) încep să se epuizeze, iar cele enervante (impredictibilitate, judecată pripită) au început să-i deranjeze chiar şi pe susţinătorii lui,
Protestele au devenit ocazia pentru o parte dintre români să îşi exprime nemulţumirea generală faţă de o clasă politică acuzată de aroganţă şi corupţie. (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2012

Traian Băsescu are multe calităţi, dar cele bune (un umor sănătos, energie nemăsurată) încep să se epuizeze, iar cele enervante (impredictibilitate, judecată pripită) au început să-i deranjeze chiar şi pe susţinătorii lui, afirmă The Economist.

Potrivit publicaţiei britanice, preşedintele Băsescu şi-a pierdut premierul din cauza protestelor pe tema austerităţii, corupţiei şi incompetenţei generale. Protestele care au izbucnit după demiterea lui Arafat au continuat invocând diverse teme, de la cele ecologice la cele monarhiste, dar cu precădere au fost determinate de aroganţa guvernului. În cele din urmă, Boc a demisionat pentru a difuza tensiunile sociale şi pentru a stabliza economia, scrie The Economist în articolul intitulat "Guvern nou, probleme vechi".

După standardele Greciei şi Ungariei vecine, economia României este, de fapt, chiar stabilă. Aceasta se datorează în primul rând guvernatorului Băncii ei Centrale, Mugur Isarescu, care este cea mai respectată figură publică, notează The Economist.

Românii, care se tem de creşterea taxelor, tăieri bugetare şi serviciile publice proaste, ar percepe mai bine politicile de austeritate, dacă politicienii ar fura mai puţin şi ar comunica mai bine. Din această privinţă, mulţi consideră că nici opoziţia, deşi bine clasată în sondaje, nu este cu nimic mai bună decât cei aflaţi la putere, arată revista britanică.

O altă mare sarcină a României este de a spulbera îngrijorările UE în privinţa statului de drept, care împiedică aderarea României la Schengen. În afară de cazul Năstase, niciun "peşte mare" nu a fost condamnat pentru corupţie, cultura impunităţii cu greu este îndepărtată, scrie publicaţia. Potrivit The Economist, raportul pe justiţie din 8 februarie a lăudat "progrese modeste" în urmărirea penală a corupţiei, dar a subliniat "neajunsuri clare" în privinţa criminalităţii printre judecători.

Va fi greu pentru noua echipă cu chipuri noi să recâştige terenul pierdut înainte de alegerile parlamentare din noiembrie. Mandatul lui Băsescu durează până în 2014. Majoritatea românilor par, însă, să se fi săturat deja de el, conchide The Economist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor