Cristian Diaconescu: Vreau o poziţie clară din partea Olandei în privinţa Schengen!

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, că va cere Olandei să-şi formuleze foarte clar poziţia în privinţa aderării României la Schengen, apreciind că într-un dialog european nu e posibil să spui unui stat "mai treceţi pe la noi când vom avea altă majoritate decât cea cu Wilders".
(photos.com)
Epoch Times România
10.02.2012

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, că va cere Olandei să-şi formuleze foarte clar poziţia în privinţa aderării României la Schengen, apreciind că într-un dialog european nu e posibil să spui unui stat "mai treceţi pe la noi când vom avea altă majoritate decât cea cu Wilders".

"Nu mai putem aştepta pur şi simplu o interpretare a unui politician sau altul. Nu se poate, nu-i normal în relaţiile dintre state. Trebuie să ştim foarte clar dacă, din punct de vedere al Olandei, niciodată România nu va atinge anumiţi parametri (...) sau, din punct de vedere al Olandei, poate exista o ieşire din această situaţie", a declarat Diaconescu joi seara, la TVR Info.

Întrebat dacă aceasta înseamnă că va încerca să negocieze cu Olanda un compromis special, ministrul a răspuns: "Nu. Vreau o poziţie clară din partea Olandei!".

Şeful diplomaţiei române a mai spus că speră şi nu îşi poate închipui că "într-un dialog european este posibil să spui unui stat 'mai treceţi pe la noi, atunci când o să ne hotărâm noi că anumite rapoarte ale Comisiei Europene sunt interpretabil politic ca fiind pozitive' sau 'mai treceţi pe la noi când vom avea altă majoritate decât cea cu Wilders' "(n.r. - liderul partidului extremist PVV, Geert Wilders, care este ostil prezenţei României în UE şi care a condiţionat sprijinirea guvernului minoritar olandez de blocarea aderării la Schengen). "Nu, nu se poate. Adică un stat nu poate fi ţinut pe loc într-o astfel de situaţie", a adăugat ferm ministrul de externe.

Diaconescu a spus că în mod categric se aşteaptă ca de partea României să acţioneze şi alte state importante din UE. "Deja avem angajamente pe care eu le cred foarte serioase de la state fondatoare atât ale Acordului Schengen, cât şi ale UE", a afirmat ministrul, fără a dezvălui care sunt aceste state.

Şeful diplomaţiei a precizat că vrea să ştie dacă, în opinia Olandei, raportul prezentat miercuri de Comisia Europeană pe tema aplicării MCV Cristian Diaconescu este pozitiv sau negativ. "Asta vreau să ştiu, noi am avea trei rapoarte pozitive şi putem argumenta. (...) O să facem o deplasare în Olanda, împreună cu Cătălin Predoiu (ministrul justiţiei - n.r.). Vom merge împreună spunând: avem şi tehnicul, şi politicul, hai să vedem cum stăm. Cinstit, serios, calvinist, aşa cum vreţi voi", a declarat ministrul de externe.

El a mai spus că discuţia clarificatoare cu partea olandeză trebuie să aibă loc "cât se poate de rapid şi imediat".

Diaconescu a arătat că cei care au făcut evaluarea aplicării MCV consideră că în acest moment cadrul juridic şi instituţiile funcţionează, dar mai sunt nişte elemente de implementare. "Bun, elementele de implementare sunt şi în sistemul judiciar olandez, care încă nu funcţionează, ca să nu mai vorbim de alte state. Deci, pe acest palier o să dorim să cunoaştem (...) direct care este atitudinea fundamentală şi de principiu a părţii olandeze", a precizat ministrul de externe, adăugând că "numai Olanda a rămas în acest blocaj".

Întrebat dacă Finlanda şi-a schimbat poziţia, Cristian Diaconescu a declarat că la conferinţa de securitate de la München de săptămâna trecută a vorbit cu ministrul finlandez al afacerilor europene, fost ministru de externe. "Dânsul mi-a spus categoric că ei susţin de principiu accesul în două etape, dar sigur se uită şi la evaluarea pe Schengen (sic! pe MCV - n.r.) atunci nu o aveam - urmând să ia o decizie la sfârşitul acestei luni. Deci, acolo sunt semnale că lucrurile ar fi în regulă", a explicat Diaconescu. "Dar nu mai putem aştepta pur şi simplu o interpretare a unui politician sau altul. Nu se poate, nu-i normal în relaţiile dintre state", a completat ministrul de externe.

După prezentarea, miercuri, de către Comisia Europeană a raportului de etapă privind MCV, autorităţile olandeze au recunoscut că evaluarea arată că există progrese, în special în cazul României, dar "mai sunt multe de făcut". Haga a spus că vrea "două rapoarte pozitive consecutive" din partea Comisiei înainte de a-şi reevalua poziţionarea faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor