Ambasadorii UE susţin Moldova în aspiraţiile sale europene

"Ambasadorii UE au exprimat susţinere Republicii Moldova în aspiraţiile sale europene şi apreciază pozitiv evoluţia agendei europene a ţării", a declarat miercuri după întrevederea cu Ambasadorii Comitetului pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene (COPS), reuniţi la Chişinău, premierul Iurie Leancă.
Prim-ministrul Iurie Leancă. (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
02.10.2013

"Ambasadorii UE au exprimat susţinere Republicii Moldova în aspiraţiile sale europene şi apreciază pozitiv evoluţia agendei europene a ţării", a declarat miercuri după întrevederea cu Ambasadorii Comitetului pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene (COPS), reuniţi la Chişinău, premierul Iurie Leancă.

Potrivit "Infotag", premierul a menţionat că diplomaţii din UE consideră în continuare Moldova drept lider în cadrul Parteneriatul Estic.

"Decizia lor de a ne sprijini cu mai multă intensitate este una evidentă. Sper că anul viitor, vom putea beneficia şi de mai multe proiecte europene", a spus premierul. Iurie Leancă a menţionat că atât pentru Moldova, cât şi pentru UE, întrevederea de la Chişinău a fost o ocazie foarte bună pentru a trece în revistă subiectele de pe agenda europeană a Republicii Moldova.

"Ambasadorii sunt interesaţi de priorităţile Guvernului şi sunt interesaţi să reuşim. Le-am povestit despre progresele în domeniul combaterii corupţiei, diversificării resurselor energetice. Am convenit că este extrem de important să continuăm reformele în domeniul justiţiei, liberalizarea economiei etc. Nu a rămas mult timp până la summit-ul de la Vilnius, trebuie să le demonstrăm cetăţenilor că acţionăm ca europenii", a spus Leancă.

Prim-ministrul a menţionat că vizita ambasadorilor în această perioadă crucială pentru Moldova demonstrează sprijinul şi atitudinea extrem de importantă faţă de aspiraţiile europene ale ţării. Şeful Guvernului a accentuat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul UE şi al statelor membre pentru parafarea Acordului de Asociere în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi semnarea acestuia pe durata mandatului actualei Comisii Europene şi a Parlamentului European.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a menţionat după întrevederea cu ambasadorii că "o astfel de întâlnire este un semnal foarte puternic din partea acestui for internaţional, care denotă că UE doreşte Moldova în familia ţărilor europene".

"Am vorbit despre situaţia din Moldova, legată de apropierea evenimentului de la Vilnius, semnarea Acordului de Asociere. De asemenea, am discutat despre problemele în domeniul justiţiei, relaţiile interetnice, relaţiile între partide", a spus şeful statului, precizând că ambasadorii UE au fost binevoitori.

Comitetul pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene constituie o verigă importantă a procesului decizional intern al UE în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comune a UE. Funcţiile cheie ale COPS includ monitorizarea evoluţiilor situaţiei internaţionale şi pregătirea abordării strategice a UE în context internaţional, inclusiv în situaţii de criză sau conflict.

Toate deciziile privind contribuţia sau implicarea UE în procesul de reglementare transnistreană înainte de a fi adoptate de Consiliul Miniştrilor UE sunt discutate şi aprobate în cadrul reuniunilor COPS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor