Ambasador american: Olanda ar trebui să excludă în întregime Huawei din reţeaua 5G
alte articole
Ambasadorul american în Olanda, Pete Hoekstra, a afirmat miercuri că guvernul olandez ar trebui să interzică companiei chineze Huawei să furnizeze echipamente pentru noua reţea de telecomunicaţii mobilă 5G din Olanda dacă doreşte să prevină spionajul de stat chinez, potrivit Reuters.
Liderii olandezi încă nu au adoptat o poziţie în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei Huawei, iar în următoarele luni va fi lansat un proces de licitare pentru reţeaua naţională 5G.
Hoekstra a făcut comentariile după ce secretarul de stat american Mike Pompei şi-a încheiat un turneu în ţări vest-europene, inclusiv Germania şi Marea Britanie, care s-au opus apelurilor SUA de a interzice compania hi-tech chineză atunci când Washingtonul l-a inclus pe lista neagră.
Compania chineză a negat în repetate rânduri toate acuzaţiile de spionaj şi, luna trecută, a susţinut că este victima agresiunii americane.
Hoekstra, fost preşedinte al Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA şi care a fost numit ambasador în Olanda de către preşedintele Donald Trump în 2018, a cerut luarea unei decizii politice la nivel înalt privind interzicerea totală a accesului Huawei în reţele olandeze.
În luna aprilie, guvernul olandez a creat un grup de lucru pentru a evalua vulnerabilităţile reţelelor de telecomunicaţii 5G ce ar putea fi folosite în mod eronat de furnizorii de tehnologie.
Măsura guvernului american – de a include Huawei pe lista neagră – a determinat Google să anunţe ulterior că retrage licenţa Huawei de a folosi sistemul de operare pentru telefoanele mobile Android, forţând compania chineză să se bazeze pe o versiune open a programului, potrivit Deutsche Welle. Astfel, noile smartphone-uri Huawei nu vor mai avea acces la servicii precum Gmail, Maps şi youtube sau update-uri pentru securitate. La scurt timp, diverse companii hi-tech americane de top au suspendat livrările de programe şi echipamente companiei Huawei. Potrivit Bloomberg, producători de cipuri, inclusiv Intel, Qualcomm, Xilinx şi Broadcom, au anunţat angajaţii că până la noi ordine nu vor mai furniza produse companiei Huawei.
De asemenea, Huawei a fost forţată să iasă de pe piaţa 5G din SUA, care a acuzat că tehnologia companiei ar putea fi folosită de Beijing pentru a spiona Statele Unite.
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.