Skripal 2.0? Două persoane tratate în Salisbury pentru presupusă expunere la o substanţă necunoscută
alte articole
UPDATE: Ulterior, autorităţile britanice au declarat că substanţa folosită în Amesbury este Noviciok, aceeaşi substanţă identificată în cazul Skripal.
* * *
Poliţia britanică a declarat miercuri un incident major, după ce un cuplu s-a îmbolnăvit de pe urma unei posibile expuneri la o substanţă necunoscută în Amesbury, o localitate situată în apropierea oraşului sudic Salisbury.
Poliţia comitatului Wiltshire a cerut informaţii după ce a blocat diverse zone în oraşele Amesbury şi Salisbury, în sudul Marii Britanii, în cursul nopţii de marţi spre miercuri.
Un bărbat şi o femeie, cu vârste de peste 40 de ani, au fost găsiţi inconştienţi sâmbătă seară într-o clădire din Amesbury, potrivit Deutsche Welle.
Cei doi sunt trataţi la Spitalul Districtual din Salisbury pentru presupusă expunere la o substanţă necunoscută. Potrivit rapoartelor, cele două persoane se află în stare critică.
Fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost trataţi la acelaşi spital după ce au fost descoperiţi inconştienţi pe o bancă din Salisbury în luna martie. Amândoi au fost otrăviţi cu un agent chimic. Incidentul a creat o ruptură în relaţiile şi aşa deteriorate dintre Rusia şi Occident, după ce Londra a învinuit Moscova, fără a prezenta dovezi incontestabile, de implicare în otrăvirea fostului spion. Deşi Kremlinul a negat orice amestec, incidentul a declanşat un val de expulzări în masă de diplomaţi ruşi şi din alte ţări.
Un purtător de cuvânt al Public Health England (PHE), un serviciu britanic pentru sănătatea publică, a declarat miercuri că PHE nu consideră că există un risc semnificativ pentru sănătatea publicului larg, ţinând cont de numărul persoanelor afectate. “Situaţia va fi în continuare analizată, pe măsură ce ies la iveală noi informaţii”.
Amesbury se află la 8 km distanţă de Laboratorul pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down, care aparţine de Ministerul britanic al Apărării. Laboratorul, întins pe o suprafaţă de 2.800 de hectare, a fost cunoscut de peste un secol ca unul dintre cele mai discrete centre de cercetare militară din Marea Britanie. De asemenea, acolo îşi au sediul o serie de alte organizaţii private şi specializate în ştiinţă comercială.
Potrivit unui raport publicat în martie de Financial Times, guvernul a mărit fondurile Laboratorului la 53 milioane de euro după otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale. Oamenii de ştiinţă din Porton Down au avut un rol cheie în identificarea agentului chimic aparent folosit în cazul Skripal şi în curăţarea locaţiilor afectate în Salisbury.