Poliţia britanică: agentul chimic Novicioc a fost folosit în Amesbury

Două persoane care s-au îmbolnăvit în weekend aparent au fost otrăvite cu agentul chimic Novicioc, la câteva luni după un incident similar care a implicat un fost spion rus.
Ofiţeri de poliţie înspectează o proprietate în oraşul britanic Amesbury
Ofiţeri de poliţie înspectează o proprietate în oraşul britanic Amesbury (Jack Taylor/Getty Images)

 

Poliţia britanică a confirmat miercuri că două persoane care s-au îmbolnăvit grav în apropierea oraşului Amesbury au fost otrăvite cu agentul chimic Novicioc, care a fost folosit şi în incidentul Skripal.

Cazul Skripal a provocat o ruptură puternică a relaţiilor dintre Marea Britanie şi Rusia, după ce Londra a acuzat Moscova, fără să prezinte dovezi incontestabile de implicare în otrăvirea fostului spion rus şi a fiicei sale în oraşul Salisbury în luna martie. Incidentul a dus, în cele din urmă, la un val masiv de expulzări reciproce de diplomaţi ruşi şi străini.

Potrivit rapoartelor, un bărbat de 45 de ani şi o femeie de 44 de ani au fost găsiţi inconştienţi sâmbătă într-o locuinţă dintr-un cartier liniştit din Amesbury, în comitatul Wiltshire, localitatea situată la doar 12 km de Salisbury.

Cei doi se află în stare critică în acelaşi spital britanic care i-a tratat pe Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia.

Poliţia a restricţionat accesul în cinci locuri, inclusiv un parc şi o proprietate în Salisbury, o farmacie şi un centru comunitar în Amesbury, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, a declarat că va conduce joi o întâlnire a comisiei guvernamentale pentru urgenţe.

Şeful serviciului antitero al poliţiei britanice, Neil Basu, a afirmat că nu există nicio indicaţie că cei doi au fost vizaţi în mod deliberat, pe baza informaţiilor despre ei. Dar a adăugat că nu se ştie exact cum a fost transmis agentul chimic.

Şeful serviciului de sănătate al Angliei a declarat, de asemenea, că riscul pentru populaţie rămâne scăzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe