Ambasada americană: SUA rămân angajate proiectului european al scutului antirachetă

 Personalul armatei române in baza de la Deveselu
Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Liviu Şerbănescu
11.02.2013

Statele Unite ale Americii rămân angajate proiectului scutului antirachetă din Europa, iar calendarul de construire a bazei de la Deveselu din România va continua aşa cum a fost stabilit, a informat duminică seară Ambasada americană de la Bucureşti.

Şi preşedintele Traian Băsescu declarase anterior, duminică după-masă, că nu există un risc ca proiectul amplasării în România a scutului antirachetă să fie oprit de SUA pentru ineficienţă în cazul unor atacuri ale Iranului, singurul risc fiind însă că România să fie etichetat "stat imprevizibil".

Reprezentanţii misiunii diplomatice americane au refuzat să comenteze informaţiile apărute zilele trecute în presa din SUA despre un presupus raport clasificat al Departamentului Apărării de la Washington, prezentat într-o formă rezumată de către Curtea de Conturi (Government Accounting Office).

"Cu privire la presupusul raport GAO, noi înţelegem că presupusa informare a Curţii de Conturi (GAO) cu privire la apărarea antirachetă este preliminară şi clasificată. Nu a fost publicat niciun raport final şi desecretizat. Nu putem confirma şi nici comenta cu privire la presupusul raport. Dar într-un context mai larg, putem afirma că SUA sunt angajate în protejarea teritoriului şi cetăţenilor săi, a trupelor noastre staţionate în afara ţării şi a aliaţilor şi partenerilor noştri de ameninţarea atacurilor cu rachete balistice", relevă reprezentanţi ai Ambasadei SUA.

Ambasada SUA a mai informat că autorităţile de la Washington rămân angajate şi în proiectul scutului antirachetă din Europa, care include şi protejarea teritoriului României, dând asigurări că e de aşteptat ca finanţarea pentru baza de la Deveselu să fie continuată de către Congresul SUA.

"SUA rămân angajate proiectului european al scutului antirachetă, care deja oferă protecţie într-o fază preliminară pentru aliaţii noştri şi trupele noastre staţionate în Europa. Congresul SUA a asigurat o finanţare consistentă pentru baza de la Deveselu, în România, şi pentru interceptorii care vor fi staţionaţi aici. Ne aşteptăm ca această finanţare să continue. Planurile şi calendarul pentru construcţia şi dezvoltarea bazei din România vor continua aşa cum s-a stabilit. Inaugurarea lucrărilor pentru construcţiile de la baza din Deveselu este prevăzută pentru acest an", au mai precizat reprezentanţii Ambasadei americane de la Bucureşti.

Referitor la faptul că în unele ştiri de presă se afirma că raportul respectiv se concentrează asupra întrebării dacă scutul din Europa poate proteja în mod direct SUA, Ambasada SUA a precizat că scutul dezvoltat în unele ţări europene are ca scop protecţia aliaţilor europeni, a trupelor americane staţionate în Europa şi a radarelor SUA din regiune care sunt necesare tuturor planurilor de apărare anti-rachetă ale SUA.

"Sunt clare utilitatea şi importanţa facilităţii din România pentru toate planurile de apărare anti-rachetă din Europa, dar şi pentru cele ale Statele Unite", a mai relevat Ambasada SUA.

Traian Băsescu: Proiectul Deveselu merge înainte

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat duminică, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o, despre raportul Departamentului Apărării din SUA, citat zilele trecute de presa americană, potrivit căruia scutul antirachetă proiectat să fie amplasat în Europa nu poate proteja teritoriul SUA de rachetele iraniene şi dacă are informaţii că este analizată de către decidenţii de la Washington oprirea proiectului.

"Eu nu pot să comentez apariţii în presă. Proiectul Deveselu merge înainte, vă pot spune că există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil. Sper că nu ne pricopsim cu această etichetă în perioada următoare. Deci în opinia mea nu avem un astfel de risc", a declarat Traian Băsescu.

Baza de la Deveselu care va adăposti elemente ale scutului antirachetă ar urma sa devină operaţională din 2015.

Congresul SUA a asigurat o finanţare consistentă pentru baza de la Deveselu, în România, şi pentru interceptorii care vor fi staţionaţi aici. Ne aşteptăm ca această finanţare să continue. Planurile şi calendarul pentru construcţia şi dezvoltarea bazei din România vor continua aşa cum s-a stabilit.

Ambasada SUA a informat în decembrie despre atribuirea către o firmă românească a unei licitaţii pentru pregătirea facilităţilor preliminare necesare lucrărilor propriu-zise la componentele bazei.

În ianuarie 2013, ministrul de Externe Titus Corlăţean a afirmat de mai multe ori că se speră ca în perioada următoare să fie organizată o ceremonie de inaugurare a lucrărilor de la Deveselu, la care să fie şi "o prezenţă politică corespunzătoare" din România şi SUA.

Rapoarte secrete: Eficienţa scutului de la Deveselu, pusă la îndoială

Scutul antirachetă amplasat în ţara noastră în localitatea Deveselu ar putea să nu fie prea eficient în faţa rachetelor iraniene, conform unui raport secret al Departamentului Apărării al SUA. Reprezentanţii Armatei au precizat că problemele pot fi rezolvate, chiar dacă va fi dificil. Ei au în vedere mai multe soluţii, printre care şi aceea ca interceptorii de rachete din Polonia şi România să fie relocaţi pe nave în Marea Nordului, cu toate că măsura ar fi periculoasă din punct de vedere diplomatic, informează Fox News.

Îndoieli în privinţa eficacităţii scutului antirachetă din Europa apar în mai multe rapoarte guvernamentale şi ştiinţifice. Modul în care s-a acţionat a fost criticat de unii republicani care au afirmat că lucrurile s-au făcut în grabă pentru a calma Rusia, dar nu s-a întâmplat aşa. Ruşii au criticat sistemul american pe care l-au considerat îndreptat împotriva rachetelor lor.

Studiile care arată posibila ineficienţă a sistemului antirachetă american ar putea fi folosite de membrii Congresului pentru a decide tăierea cheltuielilor în acest scop, pe fondul reducerii resurselor bugetare alocate în scopuri militare. Este vorba despre cheltuieli care se ridică la miliarde de dolari pentru un sistem care s-ar putea dovedi ineficient.

Concluziile studiilor au fost prezentate congresman-ilor de către Government Accountability Office, aripa nepartizană a Congresului care se ocupă de investigaţii şi audit. Informarea a fost publică şi a fost prezentată de Associated Press.

Din studii a mai rezultat că interceptorul, care ar urma sa protejeze SUA, se află în primele stadii de dezvoltare şi capacităţile lui nu sunt cunoscute. Americanii sunt deja protejaţi de alte sisteme de apărare antirachetă, iar interceptorii din Europa ar putea fi folosiţi pentru a-i apăra pe aliaţii europeni şi trupele americane staţionate pe continent, precum şi radarele americane din Europa.

În rapoartele secrete se mai arată că România nu este un loc suficient de bun pentru un interceptor care să protejeze Statele Unite. S-a mai atras atenţia că nu au fost realizate mai devreme studii pentru a se constata dacă interceptorii sunt sau nu eficienţi. În plus, scutul antirachetă ar avea erori de producţie, s-au realizat depăşiri ale costurilor, ar mai fi şi probleme cu radarele şi unii senzori care nu pot distinge între focoase şi alte obiecte. Un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe recomandă anularea fazei a patra a sistemului şi mobilizarea interceptorilor pe coasta de est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor