O firmă românească a câştigat un contract pentru construirea unor facilităţi la baza Deveselu

Compania Glacial PROD, din judeţul Ilfov, a câştigat un contract în valoare de 3,3 milioane de dolari pentru a construi facilităţi temporare la baza Deveselu, unde va fi amplasat scutul american antirachetă, informează Ambasada SUA la Bucureşti.
Epoch Times România
22.12.2012

Compania Glacial PROD, din judeţul Ilfov, a câştigat un contract în valoare de 3,3 milioane de dolari pentru a construi facilităţi temporare la baza Deveselu, unde va fi amplasat scutul american antirachetă, informează Ambasada SUA la Bucureşti.

Contractul încheiat între Glacial PROD şi Corpul de Geniu al Fortelor Terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE) prevede construirea, în opt luni, a unor facilităţi temporare (o unitate administrativă, un depozit şi un perimetru de inspecţie a vehiculelor) necesare pentru construcţia propriu-zisă a bazei.

Corpul de Geniu al Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE), în colaborare cu Agenţia de Apărare Antirachetă - U.S Missile Defense Agency (MDA), Comandamentul European al Statelor Unite – U.S. European Command (EUCOM) şi Forţele Navale ale SUA (U.S. Navy), au organizat, în perioada 13-14 iunie, două conferinţe intitulate “Zilele Industriei”, la Bucureşti şi la Caracal.

Obiectivul conferinţelor a fost de a oferi informaţii cu privire la cadrul general, necesităţile de infrastructură şi facilităţi, precum şi la oportunităţile de afaceri în construcţii şi prestări servicii în vederea dislocării unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA la Deveselu, în perimetrul bazei militare existente aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.

Înainte de conferinţe, USACE anticipa că vor fi aprobate două contracte, unul care va include toate facilităţile MDA, cu toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american, iar cel de-al doilea va include toate facilităţile Forţelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA.

La conferinţa de la Bucureşti au fost prezenţi peste 175 de participanţi din ţări precum România, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite, interesaţi să participe la licitaţiile care vor fi organizate pentru construirea bazei de la Deveselu. Lucrările de amenajare a bazei sunt programate să înceapă în 2013, după finalizarea procedurilor de selectare a contractorilor.

La summitul NATO din mai, de la Chicago, preşedintele Traian Băsescu îşi exprima speranţa că firmele româneşti vor avea prioritate la contractele cu armata americană pentru construirea facilităţilor de la Deveselu.

”În luna iunie veţi vedea Armata americană făcând oferte publice, explicând întâi mecanismul în două sesiuni de pregătire a agenţilor economici, a firmelor, una la Bucureşti şi una la Caracal. Deci, firmele vor putea să vină, nu le exclude nimeni, să sperăm că românii vor da oferte bune pentru a deveni furnizori. Pentru că încep multe, începe construcţia, hrană, sunt multe. E atâta logistică la construirea unei astfel de baze şi apoi la exploatare. Deci da, firmele româneşti vor avea acces şi sper să îl aibă cu prioritate pentru că sunt de acasă, ar trebui să dea cele mai bune oferte”, a spus Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă, la Chicago.

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011.

Sistemul de interceptori de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat în Baza aeriană de la Deveselu, ca parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al SUA în Europa, la orizontul anului 2015.

Acordul privind scutul antirachetă a fost semnat la 13 septembrie 2011, la Washington, de către ministrul român de externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american, Hillary Clinton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor