Altă amânare a dosarului ICA? Sorin Pantiş cere din nou strămutarea la altă instanţă.

Dosarul ICA nu are pace, este trimis de la o instană la alta. După ce instanţa supremă a respins cererea de strămutare a dosarului ICA la o altă instanţa din ţară, formulată de Dan Voiculescu, fostul ministru Sorin Pantiş care este judecat şi el în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, a cerut acelaşi lucru, marţi, adică strămutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti .
. (Photos.com)
Flori Mladin
16.07.2014

Dosarul ICA nu are pace, este trimis de la o instanţă la alta. După ce instanţa supremă a respins cererea de strămutare a dosarului ICA la o altă instanţă din ţară, formulată de Dan Voiculescu, fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Pantiş care este judecat şi el în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a cerut acelaşi lucru, marţi, adică strămutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Cererea formulată de Pantiş a fost depusă marţi la CAB şi urmează ca instanţa supremă să fixeze termenul de judecată.

Dan Voiculescu, care este judecat şi el în acelaşi dosar, a formulat o cerere similară la începutul lunii iulie, aceasta fiind respinsă pe 11 iulie de instanţa supremă. Avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a susţinut în faţa instanţei că există suspiciunea ca imparţialitatea judecătorilor CAB ar putea să fie înfrântă de "presiunea mediatică fără precedent" care se face în acest caz.

Astfel, dosarul privind privatizarea ICA a rămas la Curtea de Apel Bucureşti şi are următorul termen pe 4 august.

Dan Voiculescu a fost condamnat pe 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru o altă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, şi anume şi-a utilizat poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ mult mai mic decât cel real.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Savulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Au mai fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vică Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesului penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

În decembrie 2008, Dan Voiculescu şi încă alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Conform procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor