Allianz: Peste 75% din pagubele maritime pot fi atribuite unor factori care depind de eroarea umană
Peste 75% din daunele maritime pot fi atribuite unor factori care depind de eroarea umană, printre care se numără oboseala, un management al riscului inadecvat, presiunile competitive, precum şi potenţiale deficienţe în pregătirea echipajelor, se arată într-un studiu al asiguratorului Allianz.
Pe măsură ce îmbunătăţirile tehnologice reduc riscul, cu atât mai importantă devine "cea mai slabă verigă din sistem" - factorul uman.
"Aceasta este o zonă asupra căreia industria ar trebui să se concentreze mai mult, astfel încât bunele practici din domeniul managementului riscului şi o cultură a siguranţei să devină o a doua natură la nivelul flotei globale", se spune în raport.
Potrivit Allianz, în vreme ce factori precum noile tehnologii şi reglementările au îmbunătăţit enorm siguranţa în transportul maritim, au apărut noi riscuri. Raportul realizat de AGCS “Siguranţa şi Transportul Maritim 1912-2012: de la Titanic la Costa Concordia” evidenţiază câteva provocări cheie pentru industrie, printre care se numără tendinţa în creştere de a construi nave supradimensionate şi presiunile costurilor ce împing proprietarii de nave să angajeze echipaj din ţări emergente, acolo unde standardele de pregătire şi evaluare ar putea fi inconsistente.
"În ciuda evidenţei siguranţei crescute în secolul ce a urmat dezastrului Titanic, industria maritimă are de înfruntat noi provocări determinate de creşterea continuă a transportului maritim la nivel mondial", se arată într-un raport al asigurărorului Allianz.
Allianz precizează că în cei 100 de ani de la scufundarea Titanicului, flota maritimă comercială mondială s-a triplat, ajungând la peste 100.000 de vase, cu toate că rata daunelor maritime a scăzut de la o navă per 100 per an, în anul 1912, la o navă per 670 per an în 2009.
Reducerea numerică a membrilor echipajelor poate compromite marja de siguranţă
Alte riscuri semnificative menţionate în raport sunt: reducerea numerică a membrilor echipajelor care poate compromite marja de siguranţă şi poate favoriza apariţia riscului “erorii umane”, precum şi creşterea birocraţiei la bord, ameninţarea continuă a pirateriei în Somalia şi în alte zone, dizlocarea blocurilor de gheaţă şi eventualele complicaţii de navigaţie şi de mediu asociate acesteia.
"În vreme ce, actualmente, mările sunt mai sigure ca oricând, industria trebuie să abordeze proactiv aceste noi riscuri. De exemplu, navele foarte mari reprezintă provocări pentru asigurători datorită dimensiunii sau valorii lor, în vreme ce altele reprezintă o preocupare datorită integrităţii lor structurale. De vreme ce dimensiunea în sine nu face ca aceste nave să fie mai riscante, totuşi creşterea dimensiunilor induce riscuri specifice care trebuie să fie luate în considerare, aşa cum este cazul salvării şi recuperării şi a manevrelor de urgenţă", se mai spune în raportul Allianz.
Din 1910, tonajul flotei globale a crescut de 23 de ori, apropiindu-se la momentul actual (2010) de valoarea de un miliard de tone brute. Totodată, comerţul maritim s-a triplat din 1970, ajungând la peste 8,4 miliarde de tone cargo încărcate anual.
Numărul pasagerilor de linie arată o creştere semnificativă în perioada recentă, şi se previzionează o creştere medie anuală de 7,4% pentru perioada 1990-2015. Se estimează că, în anul 2015, peste 22 de milioane de pasageri vor fi transportaţi de vase de croazieră în întreaga lume (în 2011-19.2 millioane).
Transportul maritim este unul dintre cele mai sigure modalităţi de transport a pasagerilor în Europa, cu mult mai puţine rate ale accidentelor fatale decât maşina, motocicleta, bicicleta.
“Zonele negre” ale accidentelor includ China de Sud, Indo-China, Indonezia şi Filipine, cu un procent de 17% din daunele totale înregistrate în perioada 2001-2011. Ele sunt urmate de Mediterana de Est şi Marea Neagră (13%) şi de Japonia, Corea şi China de Nord (12%). Apele din zona Insulelor Britanice relevă, de asemenea, o concentrare relativ ridicată a pierderilor (8%).
Inovaţiile tehnice din ultimii 100 de ani includ tehnici de construcţie îmbunătăţite, RADAR, unde radio de frecvenţă ridicată, comunicaţii prin satelit, poziţionare prin GPS, toate acestea contribuind la îmbunătăţirea siguranţei maritime.
Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) este divizia din cadrul Allianz SE dedicată clienţilor specializaţi şi corporate. AGCS oferă consultanţă pentru asigurări şi managementul riscurilor în următoarele arii de activitate: maritim, aviaţie, corporaţii, inclusiv energie, inginerie, financiar (inclusiv asigurarea răspunderii manageriale), asigurări de proprietăţi şi răspundere civilă, inclusiv programe internaţionale.