Scandalul Black Cube. În dosar apare numele patronului spaţiului unde funcţiona Clubul ”Colectiv”

După Hellvig şi Iohannis, în dosarul Black Cube mai apare un nume la care cu greu ne-am fi putut aştepta - cel al patronului spaţiului în care funcţiona ''Colectiv''.
Tragedia de la clubul Colectiv
Tragedia de la clubul Colectiv (Poza Alex Sanda)

Scandalul spionării şefei DNA de către agenţi Black Cube ia o întorsătură stranie. Potrivit România Liberă, directorul firmei israeliene, Dan Zorella, a precizat că întâlnirea cu Daniel Dragomir a fost intermediată de ”un tânăr israelian pe nume Gidi Zelivansky”. Ori Zelivansky este nimeni altul decât proprietarul SC Pionierul SA, societate care găzduia într-unul din spaţiile sale Clubul ”Colectiv”.

RL nu a reuşit să confirme sau să infirme la nivelul DIICOT această informaţie, însă aşteaptă reacţia autorităţilor. În mod normal, Zelivansky ar trebui audiat în dosar, dacă nu cumva s-a întâmplat deja acest lucru, scrie sursa citată

Gidi Zelivansky este cetăţean israelian născut în Tel Aviv, şi a fost condamnat în România, la o lună după tragedia din clubul bucureştean, la 6 ani de închisoare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată, într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). La momentul condamnării, Zelivansky avea însă 55 de ani, deci nu era ”tânăr”, aşa cum l-a caracterizat Zorella.

Numele lui Gidi Zelivansky apare în mărturia lui Dan Zorella în dosarul ”Black Cube”, publicată integral de jurnalistul Ion Cristoiu, pe blogul personal.

”Întrebare: Ai fost în România în cursul 2015-2016? Detaliază perioadele în care ai fost în România şi care au fost scopurile călătoriei şi acestor vizite?

Răspunsul lui Dan Zorella: Am primit o adresă din partea unei persoane pe nume Daniel Dragomir, la sfîrşitul lui ianuarie 2016, precizez că în anul 2015 nu am fost în România. Daniel m-a abordat despre un proiect foarte important şi sensibil în România. Daniel m-a abordat printr-un tânăr israelian pe nume Gidi Zelivansky, ca intermediar care s-a adresat pentru a trimite un client. Nu-l cunosc dinainte de acesta. Daniel mi-a spus că există o problemă importantă pe care este interesat să o cercetăm în România în legătură cu DNA-ul – este vorba de iniţialele autorităţii anticorupţie. Iar apoi Gidi mi-a explicat că Daniel este un oficial din serviciile secrete române. Şi am înţeles că nu doreşte să vorbească prea mult la telefon şi cere să-l întîlnim pe Daniel în Bucureşti”, a spus Zorella.

Gideon Zelivansky este acţionar la firma Teamset Consultants LTD, un off-shore cu sediul în Nicosia (Cipru), care deţine 91.58% din SC Pionierul SA, societate care a închiriat locaţia de pe strada Tăbăcarilor nr. 7, unde a funcţionat Clubul Colectiv."

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că, audiat de o comisie rogatorie, Zorella ar mai fi declarat că cel care i-a propus spionarea şefei DNA a fost un fost ofiţer SRI, Daniel Dragomir, acesta susţinând că operaţiunea are girul şefului SRI, Eduard Hellvig, şi că ar beneficia inclusiv de susţinerea preşedintelui Iohannis.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici